Adó

Bár szeretnénk azt hinni, hogy az „én cégem, az én pénzem” szabály érvényesül a mindennapokban, ez sajnos nem így van.

Abban a pillanatban, amikor cégünk megalakul, az erre szánt pénzt egy olyan zsebbe raktuk, ahonnan nem költhetünk szabadon bármire. Sőt ettől kezdve vállalkozásunkat többféle, a cég működésével, eredményével kapcsolatos adó, hozzájárulás, illetve természetesen a vállalkozásban foglalkoztatottak után fizetendő adók és járulékok is terhelik majd.

A céges adózás alapfogalmai nem az egyes adózási konstrukcióknál kezdődnek. Fontos, hogy a választott cégformától függően egyéni vállalkozóként csak egyszeres, cégként kettős könyvelésre vagyunk kötelezettek. Ugyanígy lényeges, hogy az általános forgalmi adó (áfa) tekintetében hogyan viselkedik majd a cég: áfakörbe tartozó vagy alanyi áfamentes-e, illetve alkalmazza-e a pénzforgalmi áfaelszámolást.

Jelenleg egy átlagos céget az alábbi adók terhelnek:

a nyereségadó vagy társasági adó – mértéke 9%, alapja vállalkozás árbevétele, melyből levontuk elszámolható költségeinket. A társasági adó kifizetése után megmaradó nyereségrészt nevezzük adózott eredménynek, ebből lehet osztalékot fizetni. 

az osztalékadó – mértéke 15% szja+15,5% szociális hozzájárulási adó, alapja a felvett osztalék.

iparűzési adó – mértéke 2% (illetve 2021-ben a kkv cégeknek csak 1%), alapja vállalkozás árbevétele, de csökkenti a bevételből kivont anyagköltség és közvetített szolgáltatások összege. 

egyéb adók – gépjárműadó, ingatlanadó, idegenforgalmi adó, melyeket nem minden vállalkozásnak kell fizetnie, és ezek mértéke országosan nem egységes. 

A „rendes” céges adókonstrukció mellett léteznek kifejezetten a mikro- és a kisvállalkozások igényeihez szabott adókonstrukciók is: ilyen a nagyon nagy népszerűségnek örvendő KATA vagy a kevésbé népszerű, de adott tevékenységhez, működési jellemzőkhöz nagyon jól passzoló KIVA.

Végül egy jó tanács: könyvelő nélkül soha! 

Vállalkozóként rengeteg olyan törvényi előírással találkozunk, amikkel eddig nem kellett foglalkozni, mostantól viszont betartásuk a mi – többek között anyagi – felelősségünk. Ebben az egyik legnagyobb segítség egy jó könyvelő lesz. Ha megismeri a vállalkozást, azt, hogy mivel és hogyan foglalkozik, tudni fogja a cégre vonatkozó egyedi szabályokat. Ezekkel egyrészt éves szinten akár több százezer forint adót spórolhatunk teljesen legálisan, másrészt egy csomó elkerülhető tortúrától és büntetéstől kímélhetjük meg magunkat.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!