Bár szeretnénk azt hinni, hogy az „én cégem, az én pénzem” szabály érvényesül a mindennapokban, ez sajnos nem így van.

Abban a pillanatban, amikor céged megalakul, az erre szánt pénzt egy olyan zsebbe raktad, ahonnan nem költhetsz szabadon bármire. Sőt ettől kezdve vállalkozásodat többféle, a cég működésével, eredményével kapcsolatos adó, hozzájárulás, illetve természetesen a vállalkozásodban foglalkoztatottak után fizetendő adók és járulékok is terhelik majd.

A céges adózás alapfogalmai nem az egyes adózási konstrukcióknál kezdődnek. Fontos, hogy a választott cégformától függően egyéni vállalkozóként csak egyszeres, cégként kettős könyvelésre vagy kötelezett. Ugyanígy lényeges, hogy az általános forgalmi adó (áfa) tekintetében hogyan viselkedik majd a céged: áfakörbe tartozó vagy alanyi áfamentes-e, illetve alkalmazza-e a pénzforgalmi áfaelszámolást.

Jelenleg egy átlagos céget az alábbi adók terhelnek:

  • a nyereségadó vagy társasági adó – mértéke 9%, alapja vállalkozásod árbevétele, melyből levontad elszámolható költségeidet. A társasági adó kifizetése után megmaradó nyereségrészt nevezzük adózott eredménynek, ebből lehet osztalékot fizetni.
  • az osztalékadó – mértéke 15% szja+19,5% szociális hozzájárulási adó, alapja a felvett osztalék.
  • iparűzési adó – mértéke 2%, alapja vállalkozásod árbevétele, de csökkenti a bevételedből kivont anyagköltség és közvetített szolgáltatások összege.
  • egyéb adók – gépjárműadó, ingatlanadó, idegenforgalmi adó, melyeket nem minden vállalkozásnak kell fizetnie, és ezek mértéke országosan nem egységes

A „rendes” céges adókonstrukció mellett léteznek kifejezetten a kisvállalkozások igényeihez szabott adókonstrukciók is: ilyen a nagyon nagy népszerűségnek örvendő KATA vagy a kevésbé népszerű, de adott tevékenységhez, működési jellemzőkhöz nagyon jól passzoló KIVA.

Végül egy jó tanács: könyvelő nélkül soha!

Vállalkozóként rengeteg olyan törvényi előírással találkozol, amikkel eddig nem kellett foglalkoznod, mostantól viszont betartásuk a te – többek között anyagi – felelősséged. Ebben az egyik legnagyobb segítséged egy jó könyvelő lesz. Ha megismeri vállalkozásodat, azt, hogy mivel és hogyan foglalkozol, tudni fogja a rád vonatkozó egyedi szabályokat. Ezekkel egyrészt éves szinten akár több százezer forint adót spórolhatsz teljesen legálisan, másrészt egy csomó elkerülhető tortúrától és büntetéstől kíméled meg magad.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 10.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!