Malware-nek nevezik azokat a rosszindulatú szoftvereket, amelyek a felhasználót megtévesztve vagy megkerülve települnek számítógépre, esetleg okostelefonra, hogy aztán nem kívánt, gyakran rendkívül káros aktivitásokat végezzenek.

A malware-ek (a kifejezést a „malicious software”, vagyis a „rosszindulatú szoftver” szavak összeolvasztásával alkották) általában valamilyen más, hasznosnak és ártalmatlannak tűnő program telepítésekor vagy az internetes böngészés során elkövetett meggondolatlan kattintások révén jelennek meg egy-egy számítógépen.

Malware-nek számítanak a számítógépes rendszereket, okostelefonokat elfoglalni vagy tönkretenni képes vírusok, a felhasználót folyamatosan kéretlen hirdetésekkel bombázó adware-ek, a felhasználó aktivitásait, jelszavait, akár bankkártyaadatait gyűjtő és továbbító spyware-ek, a böngészőprogramok beállításait felülíró kódok. A malware-k közé tartoznak azok a ransomware-nek nevezett programok, amelyek csak akkor adják vissza az irányítást a felhasználónak saját számítógépe fölött, ha – jellemzően blockchain alapú kriptovalutában – kifizet egy meghatározott összeget.

A malware-eknek több százmillió változata létezik és keresi leendő áldozatait szerte az interneten; hatásuk az enyhe kellemetlenségtől a katasztrófáig – teljes adatvesztés, súlyos anyagi károk – terjedhet. Az operációs rendszerekbe épített vagy önálló vírusvédelmi eszközök, illetve a böngészőkés pluginjeik számos esetben ki tudják védeni ezeket a támadásokat, de érdemes szem előtt tartani: semmi nem helyettesítheti a felhasználói tudatosságot, odafigyelést.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!