Az áfát, vagyis általános forgalmi adót majdnem minden forgalomba kerülő áru vagy szolgáltatás után fel kell számolnia az eladónak valamilyen mértékbe: e szabály alól csak néhány kivétel van. Ha értékesítesz, az áfa átfolyik cégeden, és bár bizonyos kiadásaid után jogszerűen visszaigényelhetsz valamennyit, tanácsos nem feszegetni a legalitás határait.

Az áfa, más néven általános forgalmi adó olyan adónem, amelyet elvben minden forgalomba kerülő áru, szolgáltatás után fel kell számítani. Az áfát az adott dolog értékesítője számítja fel, és a vevője fizeti meg. Ha a vevő továbbértékesíti azt, akkor ő is felszámolja, és a terméklánc végén a végső vevő fizeti meg azt. Az áfa tehát olyan adó, amelyet a forgalmazás minden szakaszában a hozzáadott érték után kell megfizetni, de az adóterhet a termék vagy szolgáltatás végső felhasználója viseli.

Hacsak nem vagy alanyi áfamentes, akkor a számlát minden értékesítés után áfával növelten állítod ki, tehát olyan számlát adsz, amin X összeg plusz áfa szerepel. Az X összeg a te nettó árbevételedet gyarapítja, az áfa pedig alapesetben az államot illeti. Mindazokon a (nem alanyi áfamentes) vállalkozásokon, amelyek értékesítenek, az áfa végül is csak „átfolyik”, hiszen a vevőjük befizeti azt (a nettóval együtt), az eladó pedig az áfát továbbfizeti az államnak. Ez általában havonta történik, de kisebb cégek lehetnek negyedéves áfabevallók is. Ha ilyen céged van, akkor háromhavonta kell áfát fizetned.

Az államnak fizetendő áfa mértékét csökkentheted azzal, ha a költségeidet igazolod. Itt egy sor céges költség elfogadható, a céged működéséhez szükséges termelőeszközök beszerzése, de egy laptop vásárlása is ide tartozik számtalan, a vállalkozás működéséhez szükséges költség mellett. Arra azért vigyázz, hogy minden indokolatlan kiadást ne próbálj meg elszámolni, mert az adóhatóság nem szereti azt, ha valaki jogalap nélkül szeretne áfát visszatartani. Aki ezen a téren téved, súlyos bírságra számíthat, ha pedig az bizonyosodik be, hogy valaki folytatólagosan rengeteg áfát igényelt vissza jogalap nélkül, az a börtönt is kockáztatja.

Az áfa ugyanis sokakat csábít csalásra, különösen Magyarországon, ahol ez az adónem igen magas, alapesetben 27 százalékos. Néhány alapélelmiszerre, gyógyszerre és egyéb dologra alacsonyabb áfa is érvényben van, például 18, illetve 5 százalék, és vannak áfamentes termékek és szolgáltatások is. Erről részletes leírást itt találsz. A legtöbb esetben azonban mégiscsak 27 százalék az áfa, amiért már sokaknak megéri kockáztatni.

Az áfa nem mindenhol ilyen magas, egyes országokban nem létezik, máshol pedig csak jelképes mértékű. Ahol magas, ott a döntéshozók úgy vélekednek, hogy a végső fogyasztást érdemes igazán adóztatni, mert ez elég igazságos: aki többet fogyaszt, több adót fizet akkor is, ha a jövedelmét feketén szerezte. Ez igaz is, csakhogy az egyes országok közötti eltérő áfakulcs sokakat ügyeskedésre késztethet, ilyenkor pedig a tisztességes piaci szereplők kerülnek versenyhátrányba.

Ami a lényeg: ha cégvezetőként nyugodtan akarsz aludni, akkor fordíts nagy figyelmet arra, hogy az áfát mindig pontosan és időben fizesd, mindig egyeztess könnyvelőddel, és ne próbáld meg olyan kiadás után visszaigényelni, ami vitatható. Jobb a békesség.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!