Az akcelerátorok olyan cégekbe való befektetésre és azok támogatására szakosodtak, akik még a piacra lépés előtt vagy az első, második működési évükben vannak.

Egy startup vállalkozás életútjának elején az első külső segítséget az inkubátoroktól kaphatja. A későbbi fázisú, béta verzióval vagy prototípussal rendelkező startupok számára az akcelerátorok jelentik a megfelelő partnert a startup ökoszisztémán belül. E cégek életciklusuknak ezen időszakában válnak először alkalmassá angyal vagy magvető tőke bevonására.

Az akcelerációs program célja, hogy a startupok gyors növekedési pályára lépjenek a lehető leggyorsabban (akceleráció = gyorsulás, gyorsítás) és olyan piaci képet, kapcsolati hálót szerezzenek a program során, amely mind a termékfejlesztést, mind az üzletfejlesztést segíti részükre.

Egy ilyen program fontos eleme a mentorok bevonása, akik szakmai tudásukkal és korábbi tapasztalataikkal rendkívül sok és hasznos tanácsot nyújtanak a vállalkozások vezetőinek. Kulcsfontosságú az is, hogy az akceleráció során milyen nagyvállalatokkal, befektetőkkel tudnak találkozni, mert a megfelelő partnerek megszerzése és a finanszírozás megteremtése nagymértékben befolyásolja a startupok jövőjét.

Az úgynevezett „seed akcelerátorok” a program indulásakor 20–50 ezer USD, azaz 6–30 millió forint közötti befektetést adnak a kiválasztott cégeknek, amelyet azok általában operációra és további fejlesztésre költenek.

Az akcelerátorokhoz való jelentkezés a legtöbb esetben nyitott, bármilyen innovatív startup számára elérhető, viszont a verseny hatalmas, főleg a nemzetközileg elismert akcelerátorokban. Fontos, hogy egy ilyen program során az akcelerátorok a vállalkozási ötletet megvalósító csapatokra koncentrálnak és nem az egyénekre.

A program általában 3-4 hónap hosszan tart, az időszak végén pedig az akcelerációban „végzett” startupok bemutatkozhatnak egy demo napon vagy vásáron – így felkeltve a nagyobb összegű befektetésekben gondolkozó kockázatitőke-társaságok figyelmét.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!