Az alanyi áfamentességet választó vállalkozás nem köteles áfát fizetni, nem vonhatja le a neki felszámított áfát, és csak olyan számlát állíthat ki, amin nem szerepel áfa. Az alanyi áfamentesség határa jelenleg 12 millió forint.

  • Nem kell áfát felszámítanod a terméked árára.
  • Jellemzően nem kell áfabevallást készítened.
  • Nem vonhatod le a neked felszámított áfát.
  • „Csak” 12 millió forint árbevételig választható.
  • Nem jelent árelőnyt, ha nem végfelhasználónak értékesítesz.

Bármilyen vállalkozás választhatja az alanyi áfamentességet, amelynek árbevétele nem éri el a 12 millió forintot. Ha ezt választod, akkor nem kell áfát felszámítani az általad eladott áruk vagy szolgáltatások után, de nem vonhatod le a neked felszámított áfát sem, és csak áfamentes számlát állíthatsz ki. Ráadásul jellemzően nem kell áfabevallást sem kiállítanod, ami jelentős egyszerűsítés.

Álljunk meg egy pillanatra a 12 milliós értékhatárnál. Ez mindig a nettó árbevételt jelenti, de már az első olyan számlát, amivel ezt az értékhatárt átlépi a céged, áfával kell kiállítani, és innentől kezdve az adott évben áfásan kell számláznod. Sőt a következő két évben is, mindaddig, míg egy teljes lezárt évedben nem lesz az árbevételed megint kisebb, mint 12 millió forint.

Ha éven belül alapítottad a cégedet, akkor az áfamentesség értékhatárát időarányosan (naptári napok számát tekintve) kell meghatározni. Amikor a cég átlépi az értékhatárt, akkor 15 napon belül értesíteni kell az adóhatóságot, amely ilyenkor átírja az adószámodat: a kötőjelek közötti 1-est, 2-esre változtatja. Amíg erről nem kapsz hivatalos értesítést, addig is áfásan kell számlázni, és még az 1-es jelű adószámot kell a számlára írni.

Bár úgy tűnhet, mindenkinek érdemes alanyi áfamentesnek lennie, hiszen így egy áfányi árelőnye keletkezik áfás versenytársaival szemben, de ez messze nem mindig igaz. Ha nem végfelhasználóknak értékesítesz, akkor ez az előny eltűnik, hiszen a vevőd is tovább hárítja az áfát. Ha sok a költséged vagy nagy beruházást valósítasz meg, de jellemzően nem végfelhasználóknak adsz el, akkor a dolognak nem sok értelme van, hiszen sok áfa levonásáról mondasz le, és az árelőny sem érvényesül.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!