Az alapító tőke esetében (bár több névvel illetik, és cégformánként eltér a minimum összege is) alapvetően arról a tőkéről van szó, amelyet a tulajdonosok véglegesen a vállalkozás rendelkezésére bocsátanak. Kivenni nem igazán lehet belőle, illetve ha szigorú szabályok szerint mégis hozzá kellett nyúlni, akkor záros határidőn belül pótolni kell.

Minden gazdasági társaságnak, cégnek szüksége van egy adott pénzösszegre, amelyből elindul, és amely később arra szolgál, hogy abból helytálljon tartozásaiért – amennyiben az egyéb forrásai erre nem elegendők. Ez az alapító tőke, amelyet cégformánként másképp és másképp neveznek, és a törvényileg előírt minimumértéke is eltérő (a legáltalánosabban működtetett kft. esetében jelenleg 3 millió forint).

A részvénytársaságnál alaptőkének, a kft.-nél jegyzett tőkének hívják ezt, de a lényege alapvetően ugyanaz: ez az a tőke, amelyet a tulajdonosok a vállalkozás alapításakor beletettek a cégbe, és ezt időbeli korlátozás nélkül tették. Vagyis a jegyzett tőke nem jár vissza egy bizonyos idő elteltével, és nem nagyon lehet belőle kivenni sem, csak szigorúan meghatározott esetekben.

Az alapító tőkének elvileg mindvégig el kell érnie a törvényileg előírt minimumszintet mindaddig, amíg a cég működik. Ez csak akkor jár vissza a tulajdonosoknak, ha a cég megszűnik, és még marad pénz a kötelezettségek letudása után. Amennyiben egy tulajdonostárs menet közben akar kiszállni, akkor a többiek kivásárolhatják, vagyis az általa betett részt kifizetik nekik, és így megveszik a tulajdoni hányadát is.

Szerencsés esetben a céged olyan jól működik, hogy a mindennapi kiadásokra, a beruházások finanszírozására, az ilyen-olyan kötelezettségeid kielégítésére van elegendő pénzed: ez lehet a cash flow, az eredménytartalék, vagy számos más eszköz. Általában nem jelent jót, ha egy cégnél a jegyzett tőkéhez kell hozzányúlni bizonyos kötelezettségek rendezésére, de néha azért előfordul ilyesmi. Ilyenkor a hiányzó részt tőkeemeléssel kell pótolni.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!