Az üzleti angyal egy tőkével rendelkező magánszemély, vagy magánszemélyek csoportja, akik fiatal, lehetőleg nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív ötleteket megvalósító startupokba akarnak befektetni.

Az üzleti angyal jellemzően a startup vállalkozások első – magánbefektetője. Egyedül van, vagy barátok laza szövetségében működik, ezért rugalmasabban hozza meg a befektetési döntéseket, mint a nagyobb kockázati tőke társaságok.

A kockázati tőke társaságoknak már kialakult gyakorlataik és elvárásaik, tulajdonosok által meghatározott kötelmeik vannak arra vonatkozóan, hogy mibe fektethetnek. Természetesen az üzleti angyalok sem maguk ellen dolgoznak, ezért általában ugyanazokat a szempontokat érvényesítik a befektetési döntéseikben, mint a kockázati tőke társaságok: az ötlet eredetiségét, innovativitását, a csapatot, és a skálázhatóságot.

Mivel az angyalok egy kezdő cég finanszírozásához a saját személyes vagyonukat viszik a vásárra, a hozamelvárásuk is magas, de általában hajlandók is többet áldozni szabad kapacitásaikból a cég irányítására, mint a nagyobb kockázati tőke társaságok. Ez profi üzleti angyalok esetében az alapítókkal való jó együttműködéssel párosul, és komoly üzleti típusú tudás bevonását jelentheti az alapítók számára.

Magyarországon a korai fázisú vállalkozásokkal kapcsolatosan érhető el az angyalbefektetői adókedvezmény. A kedvezmény lehetővé teszi, hogy a befektetők az ilyen vállalkozásokban szerzett részesedések bekerülési értékével csökkenthessék a társasági adó alapjukat.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!