Egy jó arculat a cég tevékenységére alapozva, a vállalkozás különféle megjelenési formái között teremt egységet.

Egy cég külső és belső kommunikációja számos szándékolt és sok nem tervezett, véletlenszerű elemből tevődik össze. A megjelentetett reklámoktól a termék csomagolásán, dizájnján át a használt helyiségek elhelyezkedéséig és berendezéséig, a munkatársak öltözködéséig, vagy akár a call centeres kollégák szóhasználatáig mind-mind megmutat valamit a vállalkozásból és befolyásolja vevőit, partnereit.

Egy jó arculat a cég piacára, működésére, tevékenységére alapozva, annak különféle megjelenési formái között teremt kapcsolatot, harmóniát, egységet. Egyszerű elemekkel operál, könnyen felismerhető, mégis erős vizuális és tartalmi üzenetet közvetít. Szavak nélkül is kialakít a cégről egy elképzelést, ami aztán mások fejében fogalmazza meg a róla alkotott képet, azaz az imázst, és ezzel identitást teremt, stílust és üzenetet közvetít.

Ezért, mielőtt nekilátsz a tervezésnek (vagy terveztetésnek), jól gondold át, többször is, hogy mit szeretnél elérni, kifejezni az arculati elemek által. Ehhez megfelelő fogódzót nyújthat egy piackutatás: nézd meg a területeden sikeres márkákat és üzeneteiket, csoportosítsd őket, elemezd, hogy melyik miért tetszik, és melyik miért nem.

Arra, hogy te mit szeretnél sugallni, képviselni a céges arculattal, egy a marketingterv keretében elkészített pozicionálás, majd a leírt márkaötleted adhat iránymutatást, hiszen maga a márkád az, melyet minden eszközzel – így az arculattal is – képviselni igyekszel.

Az arculat tervezésekor az önazonosság mellett talán a legfontosabb szempont, hogy különbözz! Céged arculata legyen első látásra is más, mint a vetélytársaidé, hogy könnyen rád ismerjenek. A grafikai arculati elemek mellett – logó, névjegy, levélpapír, ehhez használt betűtípus stb. – érdemes hangsúlyt helyezni céged szlogenjére is.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!