Az azonnali fizetési rendszer egy gyors pénzforgalmi megoldás, amiben a tranzakciók akár néhány másodperc alatt teljesülnek. A fizetés indítható és fogadható telefonon is.

Az azonnali fizetések rendszere 2019-ben indult Magyarországon, és az év összes napján 0-24 órában rendelkezésre áll. Az azonnali fizetés forint számláról forintban indítható, az online fizetési megoldás alkalmazása minden magyar bank számára kötelező.

A dologban nemcsak az a jó, hogy gyorsan megérkeznek a fizetések egyik számláról a másikra. Nagy könnyebbség, hogy a sokjegyű bankszámla, vagy bankkártya számok helyett megadhatunk egy jelszót (akár a telefonszámunkat is) a tranzakció másik oldalán ülő félnek. Ezt nevezik másodlagos azonosítónak, de amikor ezt használjuk, akkor is a számlánkra érkezik a pénz, vagy onnan indul el.

A rendszer igazán forradalmi változása azonban a fizetési felkérések küldése és fogadása lesz. A kezdeményező fél egyszerűen belép a rendszerbe, megadja a kért összeget és a másik fél másodlagos azonosítóját, akinek ez azonnal megjelenik a telefonján. A fizetésre felkért fél ekkor eldöntheti, hogy fizet-e. Ha igen, egyszerűen leokézza a tranzakciót, és a pénz pár másodpercen belül a kezdeményező számláján lesz, aki erről értesítést is kap.

A rendszer használható lesz akár egy bolti vásárlásnál is, sőt ezzel a megoldással nemcsak a saját dolgainkat intézhetjük, de kifizethetjük például a gyerek helyett a taxit, ha éjjel jön haza, és nincs nála elég pénz.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2021. április 15.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!