B2C, azaz Business to Consumer (lakossági) tevékenységnek számít minden olyan értékesítés, amellyel a vállalkozás közvetlenül a végfelhasználó fogyasztókat célozza meg.

  • Nagyon sok lábon állhat a céged.
  • A fogyasztókat nehezebb elérni, mint az üzletfeleket.
  • Kiaknázhatod az érzelmi alapú vásárlásban rejlő lehetőségeket.
  • A B2B cégek megvannak B2C-kapcsolatok nélkül, a B2C cégeknek a fogyasztók mellett a partnerekre is figyelniük kell.

Nem mindegy, hogy egy terméket vagy szolgáltatást közvetlenül a végfelhasználó fogyasztóknak kínálunk (B2C), vagy más vállalkozásoknak (B2B, azaz Business to Business). A lakossági (B2C) szolgáltatások esetében a szolgáltató általában közvetlen kapcsolatba kerül a végső felhasználóval.

A termékértékesítés esetében a B2C annyival összetettebb, hogy a termék előállítója és a fogyasztó között általában más vállalkozások (szállítók, nagy- és kiskereskedők) is állnak. A gyártó számára ilyenkor a végfelhasználók meggyőzésének eszköze a kommunikáció, és ezen belül maga a márka, a reklám, a közösségi média, a PR vagy az eladóhelyi reklám (POS).

Az online értékesítés térhódításával ugyanakkor egyre több termék gyártója kerül közvetlen kapcsolatba a fogyasztóival, nekik értelemszerűen az összes B2C marketing eszközt be kell vetniük a fogyasztók vásárlásra ösztönzése érdekében.

Azt szokták mondani, hogy a B2C szektorokban a fogyasztó egy személyben és maga dönt a beszerzésről, ám ez egyre kevésbé tiszta képlet. A valóság ezzel szemben az, hogy – főleg a nagyobb értékű beszerzéseknél – a fogyasztók mindinkább támaszkodnak egymás értékeléseire és tapasztalataira, ezért fontos az úgynevezett fogyasztói élmény.

A fogyasztói élmény röviden azt jelenti, hogy a vásárló mennyire elégedett magával a termékkel vagy szolgáltatással és a vásárlás menetével. Azaz jókor, és jó információt kapott-e az eladótól, könnyű, kellemes volt-e a vásárlás folyamata, azt, és úgy kapta-e a vásárló, amit ígértek neki, és messze nem utolsó sorban, ha valamiben hibázott az eladó, úgy azt gyorsan és kedvesen oldotta-e meg.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!