A brief egy olyan (írásos) dokumentum, mely egy feladat elvégzéséhez leírja vállalkozásod üzleti körülményeit egy külső szakember számára.

Számtalan olyan szakmai kérdés, feladat adódhat céged életében, melyhez sajnos sem te, sem munkatársaid nem fognak érteni. Ilyenkor – főleg amennyiben a céges büdzsé is megengedi – külső szakembert kell igénybe venned.

Legyen az egy dizájnprobléma, arculattervezési vagy kommunikációs kérdés, vagy épp egy médiaterv összeállítása: e feladatok speciális tudást igényelnek.

Mielőtt azonban keresgélni kezdenél, hogy a cégedet érintő konkrét problémával egy szakértőhöz fordulj, van még egy rendkívül fontos – és a sikert alapvetően befolyásoló – feladatod: a szükséges szakember számára egy lehetőleg minden alapinformációt tartalmazó leírás elkészítése. Szaknyelven ezt a – jó esetben – írásos összefoglalót hívják briefnek.

Erre azért van szükség, mivel egy dizájner az adott eszköz megtervezéséhez, egy PR-guru a kommunikációs problémád megoldásához ért, és nem (feltétlenül) a te szakmádhoz. Nem tudja, milyenek a vevőid, partnereid, ők mit várnak el céged termékétől, szolgáltatásától, milyen a piacod, tágabb üzleti környezeted, vagy épp az adott szakmára vonatkozó szabályzók – egyszóval nem ismerhetik sem mindennapi tapasztalataidat, sem mindazon információkat, amelyeket például egy korábbi piackutatásod során összegyűjtöttél, vagy épp a márkád tervezése során végiggondoltál.

Egy gondosan elkészített brief segít az esetleges félreértések megelőzésében, alapdokumentuma lehet egy meghívásos kis tendernek: összességében pénzt takaríthat meg számodra.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!