A cash-flow a pénz áramlása, annak a kimutatása, hogy a vállalkozásodban milyen bevételek és kiadások keletkeznek. Ezek pontos becslése abban segít eligazodni, hogy mikor mennyi pénzed lesz, és például lesz-e miből kifizetned egy jövőbeni kiadást.

  • Nem bonyolult elkészíteni és áttekinteni.
  • Jól tervezhető vele az, hogy mikor milyen kiadásokra lesz pénzed.
  • Jelzi, ha elszivárog a pénzed.
  • A rosszul elkészített cash-flow-val magabiztosan mehetsz bele rossz döntésekbe.

A cash-flow szó szerint a pénz áramlását jelent. A cash-flow-kimutatás párhuzamosan mutatja be céged bevételeit és kiadásait. Ezt egy adott időszakra szokták bemutatni, tipikusan egy évre, hiszen a cash-flow a pénzügyi terv része, amit általában évekre lebontva készítenek el.

A cash-flow azért lényeges, mert ennek segítségével láthatod, hogy mikor mennyi pénz áll rendelkezésedre a cégeden belül. Ez a jelenre is megadható, vagyis tudhatod, hogy éppen most mennyi pénze van a vállalkozásodnak, de még ennél is fontosabb, hogy a cash-flow segítségével jó eséllyel meg tudod becsülni, hogy jövő hónapban, amikor egy nagyobb kiadásod lesz, ki tudod-e fizetni azt (például mert addigra bejön pénz egy korábbi üzletből).

A cash-flow segítségével láthatjuk, hogy az előre látható bevételeink és kiadásaink mellett mikor mennyi pénzünk lesz. Ha pedig éppen nem lesz, akkor arra az esetre pótlólagos finanszírozásról szükséges gondoskodni.

Ennek segítségével tehát meg lehet becsülni például, hogy frissen megszületett cégünknek meddig fog tartani az induló tőkéje. Persze csak akkor lesz jó a becslésünk, ha pontosan tervezzük a kiadásokat és a bevételeket. Ebben tévedni is lehet, meg az élet sem mindig úgy alakul, ahogy elképzeljük, ezért nem árt némi tartalékot is beépíteni a rendszerbe, ahelyett hogy csak és kizárólag a cash-flow-ra hagyatkoznánk.

A cash-flow egy egyszerű, de megbízható lázmérő is a cégedben, hiszen segítségével jól látszanak azok a pontok is, amelyek egy-egy vállalkozás gyengélkedését jelzik. Ha például a cash-flow-t áttekintve azt látjuk, hogy egy eseti kiadásra annak esedékességekor nem lesz majd pénzünk, még nem feltétlenül van baj. Ebben az esetben lehet forrást bevonni, egyszerűbb, likviditást célzó megoldások, faktorálás, és persze a hitel is szóba jöhet. Ha a változó költségeid fedezésére ilyen forrásokat könnyen és okszerűen tudsz alkalomszerűen bevonni, és később vissza is tudod ezeket fizetni, akkor nincs gond. Ha azonban a fix költségekre nincs elegendő fedezet a cash-flow-ban, és pláne, ha ez rendszeresen előfordul, akkor tudhatod, hogy baj van. Ha például a bérfizetés napján rendszeresen külső forrást kell bevonnod vagy halasztanod kell a fizetések átutalását, akkor a cash-flow mindennél egyértelműbben jelzi, hogy gondok vannak a vállalkozásoddal és közbe kell lépned.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!