Ha egy üzleti ötletedből rendszeresen bevételre és profitra akarsz szert tenni, egyéni vállalkozás indításával vagy cégalapítással teheted meg.

Eljövendő céged megalapítása nem az adminisztratív papírmunkával kezdődik, hanem egy annál sokkalta fontosabb és időigényesebb dologgal: üzleti ötleted kimunkálásával. Bármilyen kiváló, egyedi ötleted is van, végig kell gondolnod és számolnod is annak megvalósíthatóságát, megvalósítását: ez a piackutatás, majd az üzleti terv elkészítését jelenti.

Maga a cégalapítás folyamata azzal kezdődik, hogy végiggondolod, milyen cégforma lenne ideális számodra. Ez függ választott tevékenységed jellegétől, várható árbevételedtől, céged költségszerkezetétől, a szükséges tőke és finanszírozás nagyságától, attól, hogy rögtön főállásban vagy másodállásban kezded-e el, és attól, hogy egyedül vagy társakkal kívánod-e megalapítani vállalkozásodat.

Fontos, hogy a cégforma nem csupán egy adminisztratív tényező: többek között ez szabályozza azt is, hogy milyen felelősséget viselsz majd céged működéséért, illetve gyakran egy kötelező utat is jelent céged adózásával kapcsolatban. Az egyes adózási konstrukciók között radikális eltérések lehetnek, így ezzel kapcsolatban elképzelhető, hogy szakértő segítségre is szükséged lehet.

Szintén lényeges, hogy vállalkozóként önfoglalkoztatóvá válsz. Ez azt jelenti, neked kell kitermelni és kifizetni saját munkabéredet, és annak járulékait. Cégtulajdonosként vállalkozásodban dolgozhatsz alkalmazotti, tagi vagy megbízásos jogviszonyban – ezeket hívjuk foglalkoztatási formának.

Ezt követően jönnek az adminisztratív körök. Először is minden vállalkozási formára igaz, hogy bizonyos tevékenységekhez releváns végzettség kell. Ezen tevékenységek végzését be kell jelentened vagy engedélyeztetned kell, és amíg ezek nincsenek meg, az adott tevékenységet nem gyakorolhatod.

Aztán választanod kell legalább egy, de akár több tevékenységi kör közül, ami azért nagyon lényeges, mert olyan tevékenységről, amit nem vettél fel, nem állíthatsz ki számlát. Egyéni vállalkozóként az ÖVTJ (Önálló Vállalkozói Tevékenységek Listája) listából, cégként a TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) választhatsz.

Akár egyéni vállalkozóként, akár cégként kötelező megjelölnöd vállalkozásod székhelyét és esetleges telephelyeit, fióktelepeit. Nagyon fontos, hogy vállalkozásod nevét székhelyeden egy cégtáblával jól látható módon, fizikailag is fel kell tüntetni.

Ami még szükséges, az egy bankszámla. Cégként és áfaalany egyéni vállalkozóként kötelező külön számlát nyitnod, de áfakörön kívül egyéni vállalkozóként is javasolt, hiszen így sokkal könnyebben el tudod különíteni saját és céges kiadásaidat.

Hála az elektronikus közigazgatásnak, egy egyéni vállalkozást ma már az Ügyfélkapu igénybevételével otthonról a fotelből is alapíthatsz, és egy bt. vagy kft. megalapításához sem kell már mindenáron egy nagy paksaméta papírral rohangásznod különböző állami szervek között.

A cégek esetében a cégbejegyzéshez ugyanakkor szükséges egy társasági szerződés elkészítése és a cégbíróság felé történő benyújtása is, ezekkel párhuzamosan kapja meg az új vállalkozás az adószámát is.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 10.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!