Vállalkozásodhoz különböző cégformák közül választhatsz. Ezek alapvetően a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségekben és a felelősségi viszonyokban különböznek egymástól.

Ha céget akarsz alapítani, akkor először is el kell döntened, hogy milyen cégformát választasz magadnak. Ha nem akarsz egyből egy hatalmas válllakozást alapítani, akkor alapvetően az alábbi lehetőségek jönnek szóba.

Egyéni vállalkozást érdemes létrehozni akkor, ha nem akarsz sokat költeni, valóban nincsenek társaid és nem is tervezel társakat tulajdonosként bevonni a cégbe. Magyarán ez a kisebb, egyedül végzett tevékenységekre szabott cégforma.

Nem árt, ha tudod, hogy az egyéni vállalkozás korlátlan (teljes magánvagyonát érintő) felelősséget jelent a magánszemély részére, vagyis ha egyéni vállalkozóként bajba kerülsz, adósságba vered magad, akkor azért a személyes vagyonoddal is felelsz. Az egyéni vállalkozás nagy előnye, hogy könnyen és lényegében online bejegyeztethető. Az egyéni vállalkozó bankszámlanyitásra kötelezett mint vállalkozó.

Az egyéni vállalkozástól különböző cégforma az egyéni cég, mert ez már korlátolt felelősséggel rendelkezik, vagyis nem a személyes vagyonoddal felelsz a cég viselt dolgaiért, hanem csak a cégbe bevitt vagyonnal.

Szóba jöhet még a betéti társaság, azaz a bt. Ennek létrehozásához kell egy beltag és legalább egy kültag. A beltag a teljes magánvagyonával felel a cég ügyeiért, míg a kültag viszont csak a társaságba bevitt vagyonával. A bt. alapítása pár tízezer forintból megoldható, és nincs minimális összegű alapítási vagyon sem. Fontos tudni, hogy a beltag nem lehet egyúttal egyéni vállalkozó, másik bt. beltagja, de még kültagja sem, vagyis ezt a cégformát nem érdemes választanod, ha szerteágazó érdekeltségeid vannak vagy lesznek.

Korlátolt felelősségű társaságot érdemes alapítanod akkor, ha nagyot álmodsz, és feltételezhető, hogy idővel több partnert, tőkéstársat is be akarsz fogadni a cégbe tulajdonosként. Kft.-t 3 millió forint induló tőkével lehet csak alapítani, de azt nemcsak pénzben, hanem apportal is lehet teljesíteni. A kft. a bevitt vagyon összegéig felel a kötelezettségekért. A kft. a számviteli törvény alá tartozik, vagyis kettős könyvelést kell vezetnie és év végén éves beszámolót kell készítenie.

Ha nagyon nagy cégben gondolkozol, akkor alapítható még zárt vagy nyílt körű részvénytársaság is, de ez nem az induló kkv-k világa.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!