A cégjegyzékszám a cég egyedi azonosítója.

A cégjegyzékszám a cég egyedi azonosítója. Arra szolgál, hogy egy cégadatbázisban a cég adatai gyorsan és egyszerűen megtalálhatók legyenek. Vannak nagyon hasonló nevű cégek, a cégjegyzékszám alapján azonban bármit gyorsan megtalálunk az cégadatbázisokban, és a cégjegyzékszám alapján dolgozza fel az adatainkat az összes hivatal is.

A cégjegyzékszám három részre tagolódik, ezeket kötőjel választja el. Az első két számjegy a területileg illetékes cégbíróságot jelöli. A 01-es Budapestet, a másik 19 a 19 megyét jelöli ábécé sorrendben.

A második két számjegy a cégformát jelöli. Ebből 23 van, köztük olyan speciálisak is, amikről aligha hallottál (pl. európai szövetkezet). A te céged feltehetően a 06 (betéti társaság), a 09 (kft.) vagy a 11-es (egyéni cég) jelet viseli.

Az utolsó 6 számjegy az egyéni azonosítód, ezt egy rendszer generálja valamilyen algoritmus alapján, amikor bejegyezteted a cégedet. A cégjegyzékszám nem azonos az adószámmal. Az másképp épül fel, mert tartalmaz olyan karaktereket is, amelyből kiderül például, hogy alanyi áfamentességet választottál-e vagy az áfa körbe tartozol.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!