Az egyéni vállalkozás egyszerű és népszerű vállalkozási forma. Egyszeres könyvelést kell csak vezetniük, és van néhány adminisztrációs könnyítés is, amivel élhetnek.

Az egyéni vállalkozás egy olyan vállalkozási forma, amelynek során egy magánszemély adja a fejét vállalkozási tevékenységre. Nem alkalmazott, de nem is alapít céget (azaz bt.-t, vagy kft.-t), nem von be üzlettársakat, hanem teljes egészében egymaga, a saját kockázatára vállalkozik.

Meglehetősen egyszerű vállalkozási forma, ezért nagyon elterjedt. A legtöbb országban megvan a megfelelője, némileg eltérő szabályok mellett, de mindenhol megtalálod az egyéni vállalkozót – amelyet országonként másképp neveznek, de lényegében mindenhol hasonlót értenek alatta.

Az egyéni vállalkozó itthon egy olyan magánszemélyt jelent, aki belföldön üzleti tevékenységet folytat. Olyan ember, aki számlát ad, és aki beszámolóval tartozik az adóhatóság felé, igaz, csak az egyszerűbb, egyszeres könyvelés kötelező a számára. A bevételéből fedezi a költségeit, ebből adózik, és ebből tartja fenn magát.

Az egyéni vállalkozónak az adózása is meglehetősen egyszerű, különösen egy összeghatárig. Évi 12 millió forint árbevételig ugyanis választhatja más cégformában működő társaihoz hasonlóan a katát, emellett az alanyi áfamentességet is, de van lehetőség átalányadózásra is. Iparűzési adót azonban így is kell fizetni.

Az egyéni vállalkozás egyszerű és ezért népszerű gazdasági tevékenységi forma, ahol azonban a vállalkozó a teljes vagyonával köteles helytállni. Ez azt jelenti, hogy a magánszemély vagyona és a cég vagyona nem válik el, és ha magánszemélyként kárt okoz (például a szobafestő valami értékes berendezési tárgyat elront vagy eltör), akkor akár a saját vagyona terhére is fizetnie kell.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!