Az egyéni vállalkozói nyilvántartás használatával lehetőségünk van nyilvános adatokat lekérni a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen keresztül a bennünket érdeklő egyéni vállalkozásokról.

Az egyéni vállalkozók nyilvántartásának jogszabály által meghatározott adatai közérdekből nyilvánosnak minősülnek, így mindenki számára elérhetők. A rövidített nevén EVNY közhiteles nyilvántartásnak minősül.

Az EVNY nyilvános felülete bárki számára elérhető az e-közigazgatás központi felületeként funkcionáló Személyre Szabott Ügyintézési Felület keresztül a vállalkozások menüpont kiválasztásával. A szolgáltatás regisztráció nélkül bárki számára hozzáférhető. A szolgáltatás közvetlenül innenis elérhető, csupán az egyéni vállalkozó nyilvántartási számát vagy adószámát kell megadnunk az oldalon.

Az EVNY használatával többek között lehetőségünk van lekérni az egyéni vállalkozó természetes személyazonosító adatait, lakcímét, állampolgárságát, a nyilvántartásába történő felvétel napját, a tevékenységi köreit, székhelyét, telephelyeit, adószámát, statisztikai számjelét és nyilvántartási számát, de ezeken túl még további, nem a vállalkozás pénzügyeivel, gazdálkodásával összefüggő információkat is megismerhetünk.

Vannak ugyanakkor olyan szerepkörök (pl. őstermelő, szolgáltató állatorvos, egyéni ügyvéd stb.), amelyek nem minősülnek egyéni vállalkozónak, így az EVNY-ben nem szerepelnek. Az eljárás illeték- és díjmentes.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

KÜLSŐ HIVATKOZÁSOK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!