Az egyszeres könyvelés kizárólag a bevételeket és a kiadásokat, azok konkrét pénzmozgásakor rögzítő könyvelési módszer. Egyszerű és áttekinthető, kevesebb kötelezettséggel jár, mint a kettős könyvelés, de komolyabb társas vállalkozásoknál nem jöhet szóba. Egyéni vállalkozóként azonban vígan elvagy vele.

  • Nem bonyolult elkészíteni és áttekinteni.
  • A könyvelő is kevesebbe kerül.
  • Kevesebb kötelezettséggel jár, mint a kettős könyvelés.
  • Komolyabb cégeknél, társas vállalkozásoknál nem alkalmazható.

Az egyszeres könyvelés olyan könyvelési módszer, amely csak a pénzeszközök tényleges változásait tartalmazza. Ennek megfelelően a bevételeknél a valóban befolyt összegek, a kiadásoknál a valóban kifizetett összegek szerepelnek. Nem keverendő össze a kettős könyveléssel, amely nem a pénzforgalmat, hanem azok eredményét tartja szem előtt, és olyan tételeket is tartalmaz, amelyek még követelésként vagy tartozásként állnak fenn, tehát a tényleges pénzmozgás még nem történt meg. Az egyszeres könyvelés pénzforgalmi szemléletű, ezért csak a konkrét pénzmozgásokat rögzíti.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb, komolyabb szervezeteket, társas vállalkozásokat (például egy kft.-t) a törvény kettős könyvelésre kötelezi, míg az egyszerűbb gazdasági formációk és vállalkozási formák, mint például az egyéni vállalkozás, vagy akár egy társasház, egyszeres könyveléssel is letudhatják kötelezettségeiket.

Talán ezek után egyértelmű az is, hogy az egyszeres könyvelés lényegesen egyszerűbb, mint a kettős könyvvitel. Az egyszeres könyveléssel kapcsolatban a vonatkozó jogszabály nem is nevez meg konkrét nyilvántartásokat, csak általános rendelkezéseket fogalmaz meg.

Ezek szerint az egyszeres könyvelés során olyan nyilvántartást kell vezetni, amely az anyagi javakban és forrásokban bekövetkezett változásokat a valóságnak megfelelően, folyamatosan, áttekinthetően mutatja – annak formája nincs megszabva. Egy nem túl bonyolult egyéni vállalkozás egyszeres könyvelése sem áttekinthetetlen feladat, de mivel pár fontos szabályt be kell tartanod, ezért nem árt, ha ezt is könyvelőre bízod. A legtöbben így tesznek, mert az a biztos, ha mindenki azt csinálja, amihez ért.

Az egyszeres könyvelést folytató gazdálkodó szereplőknek is kell azonban éves beszámolót készíteniük. Igaz, ez is lényegesen egyszerűbb, mint a kettős könyvelést végző cégek beszámolója.

Mind az egyszeres, mind pedig a kettős könyvelés esetében igaz, hogy érdemes erre a célra szoftvert használni vagy a könyvelővel használtatni – bár utóbbi esetben egészen biztosan számítógépen zajlik már ez a munka.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!