Az eszközalapú finanszírozás olyan finanszírozási forma, amelynél a fedezetet maga a finanszírozott eszköz jelenti. A legtipikusabb példája a lízing, amelyen belül a lízingelt cégautóval találkozunk naponta, de termelőeszközöket, berendezéseket is lehet ilyen módon bevonni a cégedbe.

  • Nem kell a teljes vételárat kifizetni, kisebb önerővel elérhetővé válik a vágyott eszköz.
  • Nem keletkeztet azonnal tulajdonjogot, a havi lízingdíj tehát költségként, egyfajta bérleti díjként értelmezhető.
  • A több évre elnyúló finanszírozási konstrukciónak vannak kockázatai.
  • Egy-egy jó beszállási lehetőség elvakíthatja a vállalkozót, aki túlvállalja magát.

Az eszközalapú finanszírozás egy olyan „hitelezési” megoldás, amiben a hitelt nyújtó nem vállalkozásod kockázatát mérlegeli a hitelbírálatkor, hanem a meghitelezett eszközét. A hitelezés kockázatát a finanszírozott eszköz tulajdonságai alapján számolják ki, és maga az eszköz jelenti a fedezetet is arra az esetre, ha a céged nem tudna fizetni.

Az eszközalapú finanszírozás gyakran nem is hitelt, hanem valamilyen más finanszírozási formát, leggyakrabban inkább a lízinget jelenti, magyar viszonyok között pedig azon belül is a gépkocsilízinget, ami az eszközalapú finanszírozás legtipikusabb példája.

Az utakon látható autók, különösen az újabbak egy jelentős része „céges kocsi”, ami legtöbbször azt jelenti, hogy egy vállalkozás lízingeli. A legtöbb esetben ilyenkor a finanszírozó pénzintézet az autó értékét, minőségét, értékállóságát nézi, amikor a feltételeket megállapítja. Bizonyos cégeknek, megbízhatónak tűnő ügyfeleknek adhat persze némi kedvezményt, és vannak akciós időszakok is, de alapvetően az autó szabja meg, hogy mennyit kell utána havonta fizetni.

Az autó jelenti a fedezetet is, vagyis ha nem tud fizetni a céged, akkor – többszöri felszólítás és kötelező körök után – az autót fogják elvinni. A finanszírozó biztosítékát tehát maga a finanszírozott eszköz jelenti, ezért is hívják az ilyesmit eszközalapú finanszírozásnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem autóról, hanem mondjuk egy gépsorról vagy számítógépekről van szó.

Az eszközalapú finanszírozásnak nagy előnye, hogy egy kisebb önerővel használatba veheted a vágyott eszközt, nem kell a teljes költségét azonnal kifizetni. Így kisebb cégeknek is van lehetőségük egy hasznos termelőeszközt beszerezni, amivel aztán több bevételre tehetnek szert.

Az is nagyon komoly előny lehet, hogy itt nem szerez a céged tulajdonjogot, vagyis a havi lízingdíjat egy szolgáltatás árának kell tekinteni. Mindez azt jelenti, hogy költségként elszámolható a legtöbb esetben, de ez alól azért vannak kivételek, érdemes a könyvelőre hallgatni itt is.

Az eszközalapú finanszírozás hátránya, hogy mint minden finanszírozási konstrukciónak, ennek is vannak kockázatai, és amiről ma azt hiszed, hogy kitermeled, három év múlva talán megugorhatatlan akadálynak tűnik. Hogy egy bizonyos önerővel el lehet vinni egy komoly eszközt, nem mindig jelenti azt, hogy a cégnek van és lesz is rá pénze, ha kicsit rosszabbra fordulnak a dolgok. Érdemes óvatosan bánni az ilyesmivel, és csak akkorát álmodni, ami ébredés után, a pénzügy terved és a cash-flow táblád alapján is is vállalhatónak tűnik.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!