A fedezet egy hitel vagy más kötelezettség biztosítéka, amely lehet ingatlan, ingóság, áru, értékpapír stb., amiről a tulajdonosa lemond, ha nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt törlesztését, vagy csak késve teljesíti azokat.

  • A fedezet javítja a hitelképességedet.
  • Ha csökken a bank kockázata, csökkenhet a kamat is.
  • A fedezettel nem tehetsz akármit, akkor sem, amikor rendben törlesztesz.
  • Ha nem fizetsz, a fedezet a hitelezőre száll.

Amikor hitelt veszel fel, a bank a hitelbírálatkor arra törekszik, hogy csökkentse a kockázatát annak, hogy esetleg nem tudod törleszteni a hitelt és kamatait, vagy nem tudsz időben törleszteni. Ennek egyik módja, hogy fedezetet kér tőled, ami rászáll, ha nem tudsz törleszteni. Ha jó fedezetet tudsz felkínálni, javul a hitelképességed és csökkenhet a felszámított kamat is.

A fedezet tehát olyan értéktárgy, amely a hitelfelvevőtől a hitelnyújtó birtokába kerülhet abban az esetben, ha utóbbi nem képes visszafizetni a hitelt az előzetesen megállapított feltételek szerint. Jó példa erre a jelzáloghitel. Ilyenkor a bank magát az ingatlant (vagy a te tulajdonodban álló másik ingatlant) jelöli meg a finanszírozás fedezetéül, amelynek megvásárlására a hitelt fel akarod venni.

Ha valamit fedezetbe adsz és nem tudsz fizetni, akkor a banknak jogában áll elbirtokolni az adott értéktárgyat, hogy eladja, és az érte kapott pénzből visszaszerezhesse az eredeti hitelösszeget. A fedezet garancia arra, hogy a hitelező nem veszíti el a pénzét, még akkor sem, ha a hitelfelvevő nem fizeti vissza a hitelt a szerződésben foglaltak szerint.

A fedezet lényegében bármi lehet, de leggyakrabban ingatlan, áru, autó, gép, értékpapír attól függően, hogy mit tudsz felkínálni. Bankkölcsönök esetében gyakori, hogy az adós egy harmadik személlyel szemben fennálló, később lejáró követelését (mint fedezetet) a bankra engedményezi. Fontos tudnod, hogy amit fedezetként felkínálsz, azzal a továbbiakban nem tehetsz meg akármit, például nem adhatod el a hitelező engedélye nélkül, mert ha megteszed, az tiltott fedezetelvonásnak minősül, és súlyos következményekkel jár.

Gazdálkodó szervezetek esetében előfordul, hogy a hitelfelvevő a számláján elkülönít egy meghatározott összeget, és erről a bankja kiállít egy fedezetigazolást a másik, hitelező bank számára. A hitelező számára ez elég erős biztosítéknak számít, hiszen bármikor hozzájut a pénzéhez, amikor a hitelezett éppen nem fizet. Kérdezheted, hogy minek vennél fel hitelt, ha egyszer van pénzed a másik bankodnál, de ezzel rendszerint csak a hitelösszeg egy részére nyújtasz fedezetet, és leginkább az átmeneti fizetésképtelenség orvoslására szolgál.

Beruházási hiteleknél gyakran előfordul, hogy a hitel fedezete az az eszköz, amit a hitelből meg akarsz vásárolni. Ugyanez a helyzet a gépjárműhiteleknél is. ezen a ponton érdemes körülnézned a piacon, hogy ugyanez az eszköz vagy autó nem szerezhető-e be lízinggel, mert az már egy ehhez nagyon hasonló konstrukció, és a feltételek akár kedvezőbbek is lehetnek.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!