A fedezetszámítással azt igyekszel megállapítani, hogy milyen volument kell az adott áron értékesítened egy termékből, hogy a vállalkozásod nyereségessé váljon.

Az üzleti tervezés során a fedezetszámítással praktikus tudás segítségével meg tudod állapítani a fedezeti pontot, vagyis azt az értékesítési mennyiséget, ami adott áron az összes felmerülő állandó és változó költségedet fedezi, vagyis ami mellett a céged nullszaldós lesz. Ha efölötti mennyiséget tudsz eladni, nyereséges leszel, ha ezt nem tudod elérni, akkor bizony veszteség keletkezik – mindez nagyon fontos a megfelelő cégméret (előzetes) becsléséhez.

A fedezetszámításhoz el kell különítened az állandó és változó költségeket. Állandó költség minden, amire áldoznod kell, de a kifizetendő összeg mértéke nem változik az előállított termék mennyiségével arányosan. Ha pékséget nyitsz, kell egy pékműhely, aminek bérleti díja tejesen független attól, hogy 100 vagy 200 kenyeret sütsz meg benne naponta, pedig nagyon nem mindegy, hogy hány kenyér ára termeli ki ezt az összeget. Persze, ha befutsz, és már napi 1000 kenyeret is el tudnál adni, akkor feltehetőleg nagyobb műhelybe kell költöznöd, na, akkor át kell számolnod a fix költségeket is.

A legtipikusabb fix költségek a bérleti díjak és általában a rezsi (bár ez egy péknél pont nem igaz, hiszen a felhasznált áram mennyisége nagyon is összefüggésben van a sütött kenyerek számával), az adminisztráció, a könyvelés és a hiteleid kamata. Ide sorolandó még az eszközök amortizációja, hiszen a péknek néhány évente így is, úgy is új kemencét kell vásárolnia. De mindezeken felül még számos más állandó költség is elképzelhető.
A változó költség ezzel szemben az, ami függ az előállított mennyiségtől. A pék esetében ilyen a liszt, az áram. Nagy kérdés, hogy hova számolod a munkaerőköltséget, hiszen embereid munkabírása meglehetősen nagy tartományban változhat, vagyis 200 kenyérhez nem feltétlenül kell több ember, mint 100-hoz.

Ha mindezeket a költségeket feljegyezted és megfelelően rendezted, akkor a mutatót kiszámító képlet már nem bonyolult. A termék eladási árából levonod az egy termékre jutó fix költségeket, így megkapod azt az összeget, ami egy termék árából a fix költségek fedezésére megmarad. Ezzel a számmal kell elosztanod az összes fix költséget, és máris megvan a fedezeti pontod. Sok szerencsét.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!