Minden piaci szereplő közös érdeke, hogy a működésképtelen vállalkozások minél előbb eltűnjenek a gazdaság vérkeringéséből – ezt szolgálja a jogban a felszámolás intézménye.

Egy cég felszámolásának akkor van helye, ha a fizetési kötelezettségeit nem tudja teljesíteni: a törvény a hitelezőknek lehetőséget ad arra, hogy fizetésképtelen adósaik felszámolását kezdeményezzék. A felszámolással a fizetésképtelen vállalkozás jogutód nélkül megszűnik.

Már egyetlen szerződéssel alátámasztott, befogadott és kifizetetlen számla is elegendő lehet hozzá, hogy egy céggel szemben felszámolási eljárás induljon. A felszámolással való fenyegetés ezért sokszor a követelések feletti pereskedés hatékony alternatívája is lehet.

A felszámolás rendszerint azzal indul, hogy valaki, akinek a fizetésképtelen cég tartozik, a bírósághoz fordul, és ezt kéri. Ha a felszámolást elrendelik, akkor a következők történnek:

• A Cégközlönyben közleményt tesznek közzé a felszámolás elrendeléséről. Ez azért fontos, mert innentől kezdve 40 nap áll a hitelezők rendelkezésére, hogy a céggel szembeni követeléseiket a felszámolóhoz (lásd alább) bejelentsék. Ha ezt a határidőt elmulasztják, minimálisra zuhan az esélye annak, hogy valaha is a pénzükhöz jussanak.

• Innentől kezdve a cég a nevét csak az „f. a.” („felszámolás alatt”) toldattal használhatja. Ebből mindenki azonnal látja, hogy a helyzete kilátástalan, és a vele való kapcsolat súlyos kockázatokat hordoz.

• A felszámolás pillanatában a céggel szemben minden követelés azonnal lejár és esedékessé válik (mindegy, milyen fizetési határidő szerepel a számlán).

A felszámolás megindításával a bíróság a felszámolói névjegyzékből egy felszámolót is kirendel a céghez. A felszámolóbiztos gyakorlatilag átveszi a cég irányítását, és eladja minden pénzzé tehető vagyontárgyát. Ezt általában nyilvánosan (pl. árverésen), de mindenképp a lehető legmagasabb árat elérve kell megtennie.

A hitelezőket rendszerint a cég megmaradt vagyonának értékesítéséből fizetik ki. Hogy milyen sorrendben, azt a törvény határozza meg. A sor végén álló hitelezőknek általában már nincs sok esélyük arra, hogy a pénzükhöz jussanak. Mivel a felszámolással a cég jogutód nélkül megszűnik, ők ilyenkor kénytelenek lenyelni a veszteséget.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!