A finanszírozás egy rendkívül átfogó fogalom, amelybe tulajdonképpen minden olyan megoldást beleértünk, amely a gazdasági társaságok működésének, beruházásainak és általában mindenféle lépésének a pénzzel való ellátását jelenti.

Egy cégben millió dolgot kell finanszírozni. Vannak rezsijellegű kiadások, mint például az irodabérleti díj, a fűtés vagy az internet díja, vannak forgóeszközök, amelyeket szintén folyamatosan finanszírozni kell. Ezenfelül folyamatosan vagy alkalmi jelleggel igénybe vehet a céged szolgáltatásokat, például a takarítást, futárszolgálatot stb., amelyeket szintén finanszírozni szükséges. Végül pedig a finanszírozás legnagyobb szeletét a beruházások adják, amely magába foglalja néhány céges számítógép lecserélésétől kezdve a cégautók beszerzésén (vásárlásán vagy lízingelésén) át az olyan komoly lépéseket is, mint egy új gyártócsarnok megvásárlása, vagy felépítése és berendezése.

Ezeket a változatos célokat hasonlóan változatos eszközökkel finanszírozzuk. A mindennapos, kisebb kiadásokat egy jól működő cég általában a saját pénzéből gond nélkül kifizeti, de ha nehéz tervezni a folyamatos bevételekkel, akkor számos likviditást segítő konstrukció elérhető. Például ha nagy projektek végeztével kapsz nagyobb pénzt, de neked időközben ki kell fizetned a futárt vagy a szerverbérletet, akkor lehet egy likviditási keretet igényelni bankodnál, amelyet – ha nem úszol el a pénz visszafizetésével – általában elég olcsón fenn lehet tartani. Mindez folyamatos fizetőképességet jelent a kisebb kiadásokban, ezért sok vállalkozás fenntart egy ilyen kártyát.

A forgóeszközök finanszírozására hasonló, de nagyobb összegű keretek érhetők el, általában kicsit szigorúbb, de nem betarthatatlan feltételekkel, ezek is nagyon elterjedtek.

A beruházások finanszírozásában pedig általában több helyről érkező pénz adódik össze. A legtöbb beruházást valamilyen arányban hitelből valósítják meg, amelyhez a bank önerőt követel meg. Előfordulhat az is, hogy valamihez állami vagy uniós támogatás van, amely nagyban segíti a beruházások megvalósítását. Az ilyen tipikusnak mondható esetekben tehát az önerő, a bankhitel és a támogatás hármasa alkotja a beruházás finanszírozási alapjait, de – különösen a startupok esetében – nem feledkezhetünk meg a kockázati tőke, vagy a közösségi finanszírozás szerepéről sem.

A finanszírozásnál egyszerre több dologra oda kell figyelni, hogy fenntartható és megnyugtató legyen (ehhez szükséges a cash-flow folyamatos figyelése, és persze egy megalapozott pénzügyi terv). Érdemes némi hitelkeretet fenntartani, hiszen ez egyfajta kenőanyag a céged motorjához, folyamatos fizetőképességet, megléphető beruházásokat jelent. Mindig számolj azzal azonban, hogy az ilyen-olyan hiteleket vissza kell fizetni, vagyis nem túl szerencsés, ha elszalad veled a ló. Itt is érdemes bölcsen dönteni: a túlzott szigor miatt nem tudsz előrelépni, a könnyelműség miatt pedig eladósodhatsz – mindkettő a céged végét jelentheti idővel. Ahogy más esetekben is, itt is az arany középút a helyes irány.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 10.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!