A cég fióktelepe egy olyan terület, ami nem a székhelyével azonos településen található, de ahol a cég mégis üzleti vagy üzemi tevékenységet végez.

A cég fióktelepe egy olyan hely, ahol a cég üzleti vagy üzemi tevékenységet végez, és ez a hely nem a cég bejegyzett székhelyével azonos településen van. Ha az ilyen terület a cég székhelyével azonos településen van, akkor azt telephelynek nevezzük. A cég összes „helye” közül a székhelynek van a jogszabályok szerint kitüntetett szerepe, a többi tevékenységi helyszínt ehhez képest definiálják. A székhely tulajdonképpen az iroda, ahol a cégedet alapértelmezésben mindenki – köztük persze a hatóságok is – keresi.

A fióktelepnek nem kell olyan szigorú szabályoknak megfelelnie, mint a székhelynek, de ezt is be kell jelenteni, és itt is igaz, hogy csak olyan ingatlant jogosult az alapító okiratban megjelölni, amely vagy a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég megállapodás alapján jogosult, és ezt tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel igazolni tudja.

Ha van fiókteleped, érdemes alaposan körüljárni a kérdést a könyvelővel, mert ez adózási kérdéseket is fölvet. Kézenfekvő példa az iparűzési adó, amit mindig egy konkrét településnek fizetsz, éppen ezért az adót meg kell valahogy osztanod a székhelyednek és fióktelepednek otthont adó önkormányzatok között. Ennek mikéntjéről érdemes egyeztetnetek, mert a két település adószintje eltérő lehet.

Ebből következik az is, hogy a te cégednek lehet külföldön fióktelepe vagy partnereid között lehetnek külföldi cégek magyarországi fióktelepei. A fióktelepekre vonatkozó külön jogszabály szerint a külföldi cégek magyarországi fióktelepe jogképes, cégneve alatt a külföldi vállalkozás javára jogokat szerezhet és a külföldi vállalkozás terhére kötelezettségeket vállalhat, így különösen vagyont szerezhet, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető is egyben. Ugyanez általában igaz a te külföldi fióktelepedre is, de ha egzotikus országban készülsz megtelepedni, ennek azért nézz utána.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!