A hitel egy pénzügyi művelet, amelyben a pénz tulajdonosa (hitelező) szerződés keretében meghatározott időre átadja a pénzét valaki másnak (adós), jellemzően hitelkamat reményében.

Ha hitelt adunk valakinek, arról szerződést kötünk, amelyben megállapodunk a visszafizetés módjáról és a hitelkamatról, ami a pénz jelenlegi és jövőbeli értékének különbözetét testesíti meg. A hitelért a kamat mellett jellemzően költségeket is fizetünk, legalábbis ha banktól vesszük fel a hitelt, akkor szinte biztosan.

Ha vállalkozóként hitelt veszel fel, akkor annak törlesztése a mindenkori adózott eredményed rovására megy. Ezt nagyon fontos megértened, mert vannak más finanszírozási formák, amik nem így működnek (lízing, tőkebevonás), és ezzel egészen más helyzetbe hozzák a vállalkozásodat. A hitelfelvételről akkor érdemes dönteni, ha az eredmény biztosítja a visszafizetést, vagy ha éppen attól emelkedik meg, hogy a hitelből veszel, mondjuk, egy újabb gyártóberendezést.

A hiteleknek nagyon sok fajtája van, aszerint hogy van-e fedezete, mi a fedezete (amit veszel belőle vagy egy ingatlan, vagy más hitelgarancia), mire használhatja azt az adós, milyen a lejárata, vagy a kamatozása, vagy hogyan oszlik meg a visszafizetés terhe az adós, az adóstárs, esetleg a kezesek között. És akkor még nem is beszéltünk mindezek kombinációiról.

Vállalkozóként a leggyakrabban banktól veszel fel hitelt. A bank azzal segít eligazodni a hitelek típusai között, hogy hitelkonstrukciókat (hiteltermékeket) dolgoz ki a jobb áttekinthetőség érdekében. Ezek jellemzően a nevükben hordozzák, hogy kiknek érdemes a bank szerint ilyen hitelt felvenniük (magánszemélyeknek, kisvállalkozásoknak, nagyoknak stb.), milyen célt szolgálnak (áruhitel, forgóeszközhitel; beruházási hitel, folyószámlahitel).

Ha egy banktól magánszemélyként veszel fel hitelt (vagy épp egy kereskedőn keresztül áruhitelt), akkor az összes kamat és költség egyetlen számban jelenik meg, ez a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!