Az innováció újszerű, kreatív ötletek kidolgozását és megvalósítását jelenti. Innovatív vállalkozásoknak az olyan cégeket nevezzük, amelyek újdonságot jelentő terméket, szolgáltatást, eljárást vagy üzleti modellt tartalmazó ötletet valósítanak meg.

Az innováció fogalmát a Tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény így határozza meg:

„innováció: a gazdasági tevékenység hatékonyságának, jövedelmezőségének javítása, a kedvező társadalmi és környezeti hatások elérése érdekében végzett tudományos, műszaki, szervezési, gazdálkodási, kereskedelmi műveletek összessége, amelyek eredményeként új vagy lényegesen módosított termék, eljárás, szolgáltatás jön létre, új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor, ideértve azokat a változásokat, amelyek csak adott ágazatban vagy adott szervezetnél minősülnek újdonságnak.”

Az innováció tehát számtalan területet érinthet, de általában maga az innovatív ötlet egy technológiai probléma megoldását, vagy egy piaci igény kielégítését eredményezi. Az innovatív mikro- és kisvállalkozások gyakran startup-ok is egyben, mivel újszerű megoldásukkal a globális piacra törnek és gyors növekedési potenciállal rendelkeznek.

Azt, hogy egy cég tevékenysége innovatív, nem kell előzetesen egyetlen szervvel sem elbíráltatni. Az innovatív vállalkozásokat számos támogatási program segíti, ilyen például az angyalbefektetői adókedvezmény vagy a Digitális Jólét Hitelprogram.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 10.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KÜLSŐ HIVATKOZÁSOK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!