KATA

A kata egy átalányjellegű adózási forma, amelyet jellemzően kisebb bevételű egyéni vállalkozások vagy magánszemélyekből álló bt.-k választanak főleg azért, mert egy fix összeg befizetésével le lehet tudni minden közterhet. Néhány feltétel azért van.

A kata, más néven a kisadózó vállalkozások tételes adója egy olyan egyszerű adózási forma, amit a kisebb bevételű vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak érdemes választaniuk. Jelentős adminisztrációs könnyebbséget jelent, és nem is kell nagy adóterheket fizetni, ezért az olyan vállalkozók körében, ahol nincs nagy árbevétel, és nincsenek érdemben elszámolható költségek, eléggé népszerű. 

A kata akkor jöhet szóba, ha valaki egyéni vállalkozó vagy magánszemélyekből álló cége (például bt. ) van. Újabban már ügyvédi irodák is választhatják ezt az adózási formát. Ágazati megkötés elvileg nincs, de olyan tevékenység esetén, ahol jelentős költségek merülnek fel vagy például árukészletben áll a pénz, ott a kata nem pálya. 

A kata ugyanis azoknak éri meg, akiknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, és nincs igazi költséghányaduk. A tipikus példa mondjuk egy designer, egy újságíró vagy menedzsment-tanácsadó: olyan tevékenységek, melyekhez egy laptopon, meg mondjuk egy nyomtatón és apróbb más költségtényezőkön kívül nemigen lehet más céges kiadást felmutatni. 

A kata elsősorban azért jó, mert olcsó: alapesetben havi 25 vagy 50 (vagy 75) ezer forint befizetésével minden közterhet letudhatunk (az önkormányzatnak fizetendő iparűzési adó kivételével). A fizetendő összeg aszerint változik, hogy a katás cég vezetője be van-e jelentve másutt legalább mint 36 órás munkaviszonnyal rendelkező alkalmazott. 

Azaz egyszerűbben: ha főállásunk van, akkor a kata havonta 25, ha nincs, akkor 50 (vagy ha magasabb nyugdíjjogosultság a cél, akkor 75) ezer forint az éves 12 milliós árbevétel határig. E felett azonban egységesen már 40% a plusz adó. 

2021-től azonban új, további elemként jelenik meg az adóterhelésben, hogy a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek esetében, valamint az ugyanazon partnerrel bonyolított 3 millió forintot meghaladó éves nettó forgalom esetén is számolnunk a korábbi tételes és százalékos adókötelezettség mellett további 40%-os adóterheléssel is. Ahogyan újdonság az is, hogy az adójogszabály egyes esetekben az adó bevallását és megfizetését a kata adózó kötelezettsége helyett a szerződött partnerévé teszi. 

Vannak helyzetek, amikor kifejezetten jól jön, hogy a cég katás, mert az ilyen cégek 12 millió forint éves bevételig alanyi áfamentesek lehetnek, azaz áfa nélkül állítják ki a számlájukat. Bár viszonylag ritka, de ha szintén alanyi áfamentes cég a megrendelőnk – mondjuk egy egészségügyi vállalkozás –, akkor örülni fog az áfamentes számlának. Vigyázni kell azonban, ha átlépjük a 12 milliós értékhatárt, akkor már éven belül át kell jelentkeznünk áfásnak, és a következő évben is áfáznunk kell. 

Ami a hátránya lehet, az az, hogy az így szerzett jövedelem után csak korlátozottan szerzünk például nyugdíjjogosultságot, és magánszemélyként, ha kölcsönt vennénk fel, akkor néhány bank a hitelbírálatnál nem veszi figyelembe a teljes katás jövedelmet. Általában elmondható, hogy minden ilyen adózási kérdést a könyvelővel jó alaposan meg kell rágni, és csak azután érdemes dönteni.

Ha tetszik ez az adókonstrukció, akkor az adóhatóságnál kell jelezni egy nyomtatvány kitöltésével, hogy így szeretnénk folytatni, és persze ha nincs kizáró ok, akkor már egy induló vállalkozás is katázhat. Az adóhatóság ilyenkor megvizsgálja a jelentkezést, és ha az minden feltételnek megfelel, a következő hónaptól már ezek szerint adózhatunk.

Utoljára szerkesztve: 2021. augusztus 6.

Kapcsolódó témákUtoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!