A kiva, más néven kisvállalati adó olyan kedvezményes adózási kategória, amelyet 1 milliárd alatti árbevételű és legfeljebb 50 főt foglalkoztató cégek választhatnak. Főleg az arányaiban sok bérköltséget fizető és növekedni kívánó kisebb cégecskéknek kedvez, de cserébe elég szigorúan be kell tartani minden szabályt, amit szeretnek ellenőrizni is.

  • Kedvezményes járulékfizetési kategóriát jelent.
  • A nyereség visszaforgatásában és a szakképzési hozzájárulásban is előnyt jelent.
  • Kisebb cégek esetében jól támogatja a növekedés éveit.
  • Adminisztratív rendet kényszerít rád.
  • Nagyon komolyan be kell tartani egy sor adminisztratív szabályt.
  • Ha mulasztáson kapnak, elveszted a jogosultságot, hogy eszerint adózz.

A kiva, más néven kisvállalati adó olyan adózási forma, amelyet kisebb cégek választhatnak, és amely egyszerűbb adminisztrációt, valamint kedvezőbb adózást és járulékbefizetési kötelezettséget jelent számukra. Ha olyan kis céged van, amelynek éves árbevétele nem haladja meg az egymilliárd forintot és legfeljebb 50 főt foglalkoztatsz, akkor szóba jöhet nálad is ez az adónem. Jól látod, ebbe a körbe elég sok vállalkozás belefér, ennek ellenére a hazai cégek közül csak mintegy 15 ezer választotta ezt a típusú adózást. Hogy ez sok-e vagy kevés, az nézőpont kérdése.

A kiva vitathatatlan előnye, hogy az így adózó cégnél a kifizetett béreket terhelő adókulcs lényegesen kedvezőbb a kiváltott szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás együttes kulcsánál, hiszen csak 12 százalékot kell fizetni a 19 helyett. Ez azért nagyon nem mindegy, hiszen a bérköltség elég nagy tétel, bár ágazattól, tevékenységtől függően eltérő mértékű. Egy-két százalékos kedvezményért is szívesen vállalnak kötelezettségeket a cégek, ennyiért meg pláne.

A kiva azért is jó, mert csak a vállalkozásból kivont osztalék után kell adózni, a cégbe visszaforgatott nyereség nem képez adóalapot. Általában tehát elmondható, hogy ott érdemes ezt választani, ahol sok a bérköltség a teljes bevételre számítva, és a visszaforgatás nagyobb mértékű, például azért, mert kicsi a céged, de nagy álmaid vannak a növekedést illetően.

A kiva tehát ennek a körnek vonzó lehet, de ennek ára van. Nem kezdhet ugyanis kiva szerint adózni az, akinek nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatai. Ez az irodaszagú kifejezés azt jelenti, hogy mindenkit be kell rendesen jelentened, minden közterhet pontosan és időre be kell fizetned, és általában a kiva esetében mindenféle szabályt betartó cégek jöhetnek csak szóba. Bármiféle tartozás, elmarasztalás kizáró ok, valahogy úgy, ahogy a pályázatoknál is csak feddhetetlen cégek indulhatnak. Ez akkor is követelmény, ha te az adótartozásodról meggyőződéssel állítod, hogy morálisan védhető és te jót akartál.

Nem árt, ha szem előtt tartod, hogy ezek a követelmények lényegében egybeesnek azokkal, amiket egy potenciális kockázati tőkebefektető állít a cégeddel szemben, ha úgy döntenél, hogy tőkét akarsz bevonni, akkor a kiva kiváló kényszerítő erő ahhoz, hogy adminisztratív szempontból mindig értékesíthető állapotban tartsd a cégedet.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!