A vállalkozások méret szerinti csoportosításának egyik oka, hogy a kormányok eltérő eszközökkel kívánják támogatni a különböző méretű cégeket.

A törvényi definíció szerint minden olyan cég, amelyiknek 250-nél kevesebb alkalmazottja, és 50 millió eurónál kisebb éves árbevétele van kis- és középvállalkozásnak (kkv) minősül.

Ezen belül a kisvállalkozásnak számítanak az évi 10 millió eurónál kisebb árbevételű cégek, mikrovállalkozásnak pedig a 2 millió eurónál – azaz kb. évi 660 millió forintnál – kisebb árbevételűek.

Napjainkban a magyar társas vállalkozások 99,8 %-a kkv, túlnyomó többségük mikrovállalkozás. E körbe tartoznak a nagy növekedési kilátásokkal rendelkező, de komoly kockázatokat hordozó startup-ok is.

Nem minősül ugyanakkor kis- és középvállalkozásnak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön, vagy együttesen meghaladja a 25%-ot.

És, hogy neked miért lehet fontos e besorolás? Számos pályázat kizárólag mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára érhető el, és több olyan kedvező adószabály is van, mely csak a kkv-k vagy ezen belül a mikrovállalkozások esetében érvényesíthető.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!