A kockázati tőke a nagy növekedési lehetőségeket ígérő, magas kockázatú, induló vállalkozások egyik népszerű finanszírozási formája.

  • Nem a nyereségből kell visszafizetni.
  • Nem kér fedezetet.
  • Több idő van elérni a kitűzött célokat.
  • Tulajdonrészt kér.
  • A hozamelvárás magasabb, mint a banki kamat.

A kockázati tőke befektetők „kamata” a hozamelvárás. A befektető azzal számol, hogy a tulajdonrészéért évek múlva a mainál sokkal jobb árat kap. A mindenkori befektetői hozamelvárás természetesen függ a banki kamatoktól, de mindig számottevően nagyobb annál. A befektető ugyanis többet kockáztat: a bank fedezetet – nem ritkán a vállalkozó személyes vagyonából – kér a hitel biztosítékául, a kockázati tőke viszont megelégszik a cég tulajdonrészével, amiben gyakran semmilyen számottevő értékesíthető vagyonelem nincs.

A hitel törlesztését jellemzően már a folyósítást követő hónapban meg kell kezdeni, de a legjobb esetben is egy év a türelmi idő. Ez azt jelenti, hogy gyorsan nyereségessé kell válnia a cégnek. Ezzel szemben a kockázati tőke elvárt hozamának teljesítésével a befektető jóval későbbi időpontra – általában 3-7 évre – számol. Így egy kezdő – startup – vállalkozásnak is akár több éve van arra, hogy vagy kellő mértékű nyereségre tegyen szert ahhoz, hogy egy újabb befektető az elvárt hozammal kivásárolja a korábbi kockázati befektetőt vagy akár az alapítókat.

A tőkebevonás esetén a kockázati tőkebefektetés nagy előnye a banki hitellel szemben, hogy a befektető szaktudást is hoz az üzletbe. Félreértés ne essék, a befektetők, legyenek azok üzleti angyalok, vagy kockázati tőke társaságok nem arra szerződnek, hogy beüljenek egy cégbe, és intézzék annak ügyes-bajos dolgait. Sokkal inkább szeretnék a pénzüket jól fialtatni olyan cégekben, amiknek van lelkes, hozzáértő, és nagyon is célratörő menedzsmentje. Természetesen rajta akarják tartani a szemüket a cégen, és bele akarnak szólni az alapvető irányok meghatározásába, de a mindennapi ügyvezetés nem az ő feladatuk, és általában a befektetést kapók sem szeretik, ha kiveszik a kezükből az irányítást.

Az üzleti angyalok és a kockázati tőke társaságok pontosan tudják, hogy a jó ötlet szükséges, de nem elégséges feltétele a későbbi sikernek. Éppen ezért a kockázati tőke befektető számára a legfontosabb a csapat, amely az ötlet megvalósításával foglalkozik.

Általában igaz, hogy nem árt, ha a cég növekedése jól skálázható, azaz meg lehet ragadni, le lehet írni a növekedés fázisait, az egyik fázisból a másikra lépés feltételeit, és a nagy ugrások pénzügyi, szervezeti szükségleteit. A „ma meghódítom Budapestet, holnap a vidéket, aztán irány a nagyvilág” modell ehhez egy kicsit sablonosnak tűnik. Sok vállalkozás esetében fontos ugyan a földrajzi kiterjedtség, de ennél általában sokkal fontosabb méretgazdaságosság, és a piac megtámadhatósága.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!