A lízing olyan pénzügyi konstrukció, amelynek segítségével úgy vásárolhatsz anyagi javakat, mintha tartós bérletbe vennéd őket. A „bérleti díj” valójában részletfizetés, miközben az eszköz a futamidő végéig az eladó tulajdonában marad, és egyben ez a fedezet is számára. A futamidő végén az eszköz a tied lesz.

  • Nem kell azonnal tőke.
  • Nem hitelt veszel fel, tehát fedezetet sem kell bevonni.
  • Részletekben fizethetsz.
  • A lízingdíj állandó, nem igazodik a céged teljesítményéhez vagy az eszköz használatához.
  • Nem adhatod el akármikor az eszközt.
  • Hacsak nem fix kamatozású konstrukciót kötsz, a kamatkockázat végig fennáll a futamidő alatt.

Előfordulhat, hogy egy vállalkozásnak olyan eszközigénye van, amire az adott pillanatban nincs pénze. Ilyenkor folyamodhatunk hitelért a bankhoz, de mielőtt megtennénk, nézzünk körül a lízingpiacon is, mert lehet, hogy ott a megoldás.

A vállalkozások rendszerint a bankhoz fordulnak finanszírozásért, ha olyasvalamit akarnak megvenni, amire nincs pénzük. Csakhogy a bank komoly fedezetet igényel, alaposan átvilágítja a vállalkozásodat, és egyáltalán nem biztos, hogy hitelképesnek talál. De ha van fedezet és hitelképes is vagy, akkor is érdemes fontolóra venned a lízingkonstrukció alkalmazását, mert előfordulhat, hogy összességében jobban jössz ki így.

A lízing lényege ugyanis, hogy – szemben a hitellel – a megvásárolt eszköz a lízingbe adó tulajdonában marad, és ez egyben a fedezet is számára, a lízingbe vevő csupán az adott eszköz használati jogát kapja meg a lízingdíjért cserébe. A bérbeadó így kisebb kockázatot vállal, mint egy hitelt nyújtó bank, hiszen a fedezetet szükség esetén bármikor értékesítheti, nem úgy, mint egy jelzáloggal terhelt lakást, amiben valakik laknak.

Fontos szempont az is, hogy mivel a lízingdíj egyfajta szolgáltatás árának is felfogható, ezért költségként tudod azt elszámolni, aminek a könyvelőd nagyon fog örülni!

A lízingnek több fajtája van, aszerint hogy hogyan változik a lízingbe vett eszköz tulajdonjoga a futamidő végén. Alapértelmezésben (ez a zárt végű lízing) az eszköz ilyenkor a te tulajdonodba megy át. Ettől különböztetjük meg a pénzügyi, a nyílt és az operatív lízinget.
A pénzügyi lízingnél az eszköz meghatározott ideig (ezt nevezzük a lízing esetében futamidőnek) a lízingbe adó tulajdona marad. Ez idő alatt a lízingbe vevő lízingdíjat fizet, és használja az eszközt. A futamidő lejártakor az eszköz ingyen vagy egy ugyancsak előre meghatározott maradványértéken mindenképpen a lízingbe vevő tulajdonába kerül.

A nyílt végű lízingszerződéseknél a futamidő ugyancsak előre meghatározott, amiként a havonta fizetendő lízingdíj is. Csakhogy itt a futamidő végén a lízingbe vevő dönthet arról, hogy az eszközt megvásárolja vagy sem. A vásárlás egyik speciális esete a vevőkijelölés, amikor a lízingbe vevő megmondhatja, hogy a lízingbe adó kinek adja el az eszközt az előre megállapított maradványértéken.

Gépjárműlízingnél igencsak népszerű lízingforma az operatív lízing. Ennek lényege, hogy a lízingelt eszköz a futamidő végén is a lízingbe adónál marad. Az operatív lízing emiatt leginkább egy bérleti szerződésre hasonlít, találkozhatsz is vele úgy is, hogy tartós bérletnek nevezik. További különbség az előző két lízingformához képest, hogy ebben a konstrukcióban a lízingbe adó gyakran átvállal a lízingbe vevőtől bizonyos üzemeltetési feladatokat is, aminek az árát beépíti a lízingdíjba. (Tipikusan ilyen üzemeltetési feladat a gépjárművek esetében a biztosítás.)

És végezetül még egy fontos szempont: a lízing esetében az adott dolog finanszírozását hosszú évekre osztod szét. Ne felejtsd ezt gondosan átvezetni céged pénzügyi és cash-flow-tervén.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!