A mérlegfőösszeg a vállalkozásod mérlegének utolsó, „összesen” feliratú sora, amely lényegében azt mutatja meg, hogy mekkora vagyona van a cégednek a készletek, követelések és minden más figyelembevételével.

A mérlegfőösszeg az egyik legfontosabb szám, amely a vállalkozásod méretét, teljesítményét és általában a mibenlétét összegzi, és a mérleged utolsó, „összesen” sorában találod.

A mérleg az év zárásakor megmutatja, hogy hova jutott el a vállalkozás, de egyébként bármikor év közben is elkészíthető – például, ha egy banki hitelfelvételhez kell. A mérleg a céged vagyonát különböző szempontok szerint, például megjelenési forma, származás, eredet stb. szerint csoportosítja és egy adott időpontra vonatkozóan rögzíti.

Szerepelnek benne az eszközök (aktívák) és a források (passzívák) is. Ennek utolsó sorában minden eszköz és forrás eredőjeként szerepel az összesen sor, ez a mérlegfőösszeg. Ez elárulja azt, hogy tulajdonképpen mekkora nettó vagyonon ül a céged, mekkora vagyonnal dolgozik a készletek, pénzeszközök, követelések és minden egyéb figyelembevételével.

Fontos szempont, hogy az eszköz és forrás oldal mérlegfőösszegének minden esetben egyenlőnek kell lennie, hiszen ebben a bontásban ugyanarról a pénzmennyiségről van szó, csak eltérő szemléletű bontásban.

Ha ez a két összeg nem egyezik, akkor valami nem stimmel, valahol hiba történt a mérlegkészítés során. Ekkor a főkönyvi kivonat segíthet. A főkönyvi kivonat egy olyan, egy időpontra szóló összegzés, amely a különböző főkönyvi kategóriákban megmutatja a tartozik és követel oldalak összegeit. Ezzel hatékonyan lehet ellenőrizni a mérlegfőösszegben esetleg kibukó hibákat.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!