Az MVP a termékfejlesztés egyik fontos állomása: egy már épp piacra vihető funkcionalitású verziót jelent.

Az MVP – azaz angolul Minimum Viable Product – létrehozása az egyik legfontosabb mérföldkő lehet céged termékének, szolgáltatásának fejlesztésében: a korábbi tervezést követően ez már egy olyan épkézláb, működő, ám messze nem teljes funkcionalitású termék kifejlesztését jelenti, mely már használható és értékteremtő – így értékesíthető – is felhasználóid számára.

Azaz az MVP lesz az igazi próba: visszaigazolja-e a termék a korábbi piackutatásod megállapításait, valóban működik-e az az ötlet, melynek megvalósításába belefogtál? Az MVP publikálásától azonban ennél is többet kaphatsz: folyamatos visszajelzést igazi felhasználóktól, mely alapján felülbírálhatod korábbi terveidet, javíthatsz a termék funkcionalitásán, megjelenésén, designján.

Az MVP alkalmazása szorosan kapcsolódik a Lean szemlélet és részben a Design Thinking módszertan alkalmazásához (sőt részben a közösségi finanszírozás is hasonló alapelveket követ), ugyanakkor azt is látnod kell, hogy minél komplexebb termék megvalósítására adtad a fejed, annál nehezebben fogsz egy már működő, ugyanakkor még nem végzetesen drágán kifejleszthető prototípussal előrukkolni – erre a megoldást a minél korlátozottabb, csak a leglényegesebb majdani funkciót megjelenítő MVP megtervezése jelentheti.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!