Az oltalom és oltalmazás fogalmával nem csak a jótékony szervezetek tevékenysége során találkozhatunk, hanem az üzleti életben is, ahol komoly jelentősége van. Az oltalom a tiszta és etikus piaci versenyben ez az egyik legerősebb védőbástya.

Az oltalom megszerzésével, oltalmazással lehetőségünk van törvényi védettséget szereznünk szellemi termékünknek. Az oltalmazással védeni tudjuk szellemi termékünket a piacon, az oltalom ugyanis egy szellemi termék jogi védelmét adja, megsértése, „ellopása” bitorlás, ami ellen felléphetünk. Az oltalom tulajdonosa jobb piaci pozíciót teremt magának a versenytársakhoz képest.

A szabadalmaztatás és védjegyeztetés nyújtotta védettséget nevezzük oltalomnak, ami nem jár automatikusan: néhány törvényi feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy oltalom alá helyezhessük szellemi termékünket.

Lehetőség van csak Magyarországra kiterjedő védettséget szerezni, de akár nemzetközi szintre is kiterjeszthetjük azt. A hazai eljárás ügyében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) jár el és az oltalommal kapcsolatos egyéb eljárások is az SZTNH hatáskörébe tartozik.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KÜLSŐ HIVATKOZÁSOK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!