A one-pager egy olyan rövid dokumentum, mely könnyen áttekinthető szerkezetben egy vállalkozás leglényegesebb alapjait mutatja be egy vagy legfeljebb 2 oldalon.

Egy one-pager gyakorlatilag a startup első nyilvános dokumentuma: azért készítjük el, hogy egy angyalbefektető, egy kockázati tőkés vagy egy neves mentor egyáltalán leüljön beszélni velünk, és tarthassunk neki egy rövid pitchet vagy egy részletesebb befektetői prezentációt.

Attól, hogy rövid, még egyáltalán nem könnyű elkészíteni, amellett ugyanis, hogy számtalan, a cég alapítóira, termékére, piacára, célcsoportjára, megtérülésére vonatkozó adatnak és leírásnak kell benne lennie – igen, így egy one-pager elkészítésének nélkülözhetetlen előzménye a teljes és részletes üzleti terv –, még érdekesnek és könnyen áttekinthetőnek, jól tagoltnak is kell lennie.

Mi szerepeljen mindenképpen egy one-pagerben? Számtalan minta található a neten, de a következők minden esetben fontos részei egy ilyen doksinak:

  • cégnév és logó (ha van);
  • a cég egymondatos víziója a jövőről;
  • a termék/szolgáltatás pár mondatos leírása a leglényegesebb elemek, előnyök kiemelésével;
  • a cég/termékfejlesztés állásának rövid bemutatása (eddigi eredmények, esetleges díjak, médiamegjelenések);
  • az üzleti modell pár mondatos leírása, benne az értékesítési és marketingstratégiával;
  • a csapat (alapítók, tanácsadó, ha van, kulcsemberek) rövid bemutatása;
  • versenytársak, és hozzájuk képest a versenyelőny rövid bemutatása;
  • az üzleti terv alapadatai (árbevétel, adózott eredmény) minimum 3 évre előre;
  • az eddig befektetett tőke, a mostani tőkeigény, valamint annak felhasználása;
  • elérhetőségek, kapcsolati információk.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy a one-pager profi befektetőknek készül: az, ami egy marketinganyagban gyönyörű illusztrációnak számít, itt csak a helyet viszi.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!