A PayPal az egész világon elterjedt online fizetési megoldás. Helyi és nemzetközi, asztali számítógépes és mobilos fizetések indítását és fogadását is lehetővé teszi.

Az 1999-ben az Egyesült Államokban indult PayPal úttörő szerepet játszott az internetes fizetési piacon. Népszerűvé válása összefonódott az eBay aukciós oldal (a magyar Vatera amerikai példaképe) felfutásával: magánszemélyek és kisebb vállalkozások milliói számára tette lehetővé a biztonságos, követhető, egyszerű pénzküldést és fogadást.

Alapműködése az úgynevezett PayPal-számlákra épült: az eladónak és a vevőnek is rendelkeznie kellett PayPal fiókkal a tranzakció lebonyolítása érdekében. A kisebb vállalkozások számára kínált mai megoldás ugyanakkor lehetővé teszi az egyszerű bankkártyás fizetést is, nem feltétel tehát, hogy a vásárlónak legyen PayPal-fiókja.

A PayPal előnye a nagyrészt magyar nyelvű kezelőfelület, a kipróbált technológia és az, hogy viszonylag egyszerűen illeszthető be egy-egy weboldalba. Dedikált mobil felületei ugyancsak ide sorolhatók.

Mindez természetesen egyáltalán nem azt jelenti, hogy mindenkinek, minden célra, minden üzleti helyzetben ez lenne a legmegfelelőbb megoldás. A villámgyorsan fejlődő fintech világában fizetési megoldást vagy megoldásokat csak a technológia, a jutalékrendszer és egyéb jellemzők alapos vizsgálata után szabad választani.