Számtalan eltérő helyzetben és közönség előtt kell majd beszélned üzleti ötletedről, cégedről – ez a szituáció a pitch.

Azóta, hogy elkezdtél üzleti ötleted megvalósításán és cégalapításon gondolkodni, rengeteg információt összegyűjtöttél, tervezgetéssel, számolással átvirrasztott éjszakák sora, számtalan hosszas beszélgetés van már mögötted.

Piacot kutattál, esetleg már üzleti tervet készítettél, sajnos azonban ez még nem elég: amennyiben az ötlet fejlesztéséhez, piacra viteléhez együttműködő partnert vagy külső finanszírozást keresel, ötletedet be is kell tudnod mutatni a partner – nagy beszállító, egy fontos vevő vagy egy előélet és vagyon nélküli startup esetében nagy valószínűséggel egy angyalbefektető, egy inkubátor vagy már egy kockázatitőke-társaság – számára.

Ez pedig messze nem olyan egyszerű, mint első pillantásra látszik: ahhoz, hogy tervezett üzleti ötletedről szabadon, érthetően, és ha szükséges, akár 1, akár 15 percben is érdekesen tudjál beszélni – ez a szituáció a pitch –, jó előre fel kell készülnöd.

A felkészüléshez először is természetesen mindent tudnod kell cégedről, ötletedről: ismerned kell a piacodat, versenytársaidat, a termékedet, potenciális vevőidet; hol vannak projekted erős pontjai és mik a gyengeségei.

Emellett ismerned kell azt vagy azokat, akikhez beszélsz. Egy kockázatitőke-befektető, egy startupverseny zsűrije vagy épp egy kulcsfontosságú vevő képviselője mást és másképp szeretne hallani. A második lépés tehát, hogy pontosan tudd, kihez is fogsz beszélni, ő mennyire ismeri az iparágadat, mi lehet érdekes számára, mi az újszerű cégedben, piacodban, történetedben.

A harmadik pedig a gyakorlás: hidd el, nagyon kevesen képesek ösztönösen elsőre akár egy rövid elevator pitchet, akár egy hosszabb, beszélgetős befektetői prezentációt egyből, gond nélkül lenyomni. A legtöbbeknek ehhez sok próbára, gyakorlásra van szükségük.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!