A programozott hirdetés („programmatic advertising”) az internetes hirdetések adásvételének korszerű formája, amelyben az üzleteket – a vevők és az eladók által meghatározott feltételekhez igazodva – számítógépes programok kötik meg egymással.

A programozott hálózatok speciális saleshouse-ként működnek: számos weboldal felületeit értékesítik (azaz nagy inventoryval dolgoznak). Az értékesítés azonban nem a tárgyalóasztal mellett, hanem egy magas szinten informatizált tőzsde keretei között történik.

A médiatulajdonosok meghatározzák, hogy mely a hirdetési felületeiket mikor és milyen áron kívánják értékesíteni. A hirdetők hozzák a kampányokat, az elérni kívánt célcsoport paramétereit, egyéb követelményeket – és azt, hogy legfeljebb mennyit akarnak költeni.

A többi aztán a szoftver dolga. Adott időszakban azok a médiatulajdonosok lehetnek a kampány részesei, amelyek megfelelnek a paramétereknek, és a legalacsonyabb árat kérik. És fordítva: a legjobb helyeken az a kampány fog futni, amelynek a gazdája a legjobb árat kínálta az ott megtalálható célcsoport eléréséért.

A nagy programozott hálózatok – mint a Google Ads, vagy a magyar HOPPEX– működése ennél persze bonyolultabb, kínálnak fix áras megoldásokat, meghívásos aukciókat stb. Az ígéret azonban mindig ugyanaz: minden korábbinál hatékonyabb, célzottabb, ráadásul minden szereplő számára előnyös hirdetés-elhelyezés.

A programozott hirdetés diadalmenete a 2010-es évek közepén kezdődött, de biztosan nincs vége: napjainkban világszinten a display-hirdetések bő többségét programozott rendszerekben értékesítik. A megoldás nagy előnye a teljesítmény-alapúság: a teljesen digitális folyamatoknak köszönhetően minden korábbinál pontosabban nyomon követhető a kampányok eredményessége.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

KÜLSŐ HIVATKOZÁSOK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!