A ROI vagy Return of Investment olyan arányszám, amely leggyakrabban százalékos formában mutatja meg, hogy egy-egy beruházásod mennyit hozott a konyhára. Ezt a nagyon egyszerű, de nagyon fontos számot éppen ezért komolyan kell venni, de egyes területeken figyelni kell az értelmezésére.

ROI= (BEFEKTETÉS BEVÉTELE–BEFEKTETÉS KÖLTSÉGEI)/BEFEKTETÉS KÖLTSÉGEI

A ROI, vagyis angol eredetiben Return of Investment az egyik legfontosabb mutatószám, amit mindenképpen figyelembe kell venned egy-egy beruházás, befektetés előtt. Az üzletmenetben és a befektetésekben nem árt némi érzelmi tényező, egy víziók nélküli vezető ugyanis sokszor nem tud elég eredményes lenni.

Mégis a legfontosabb az, hogy a döntéseinket számokkal tudjuk alátámasztani. A legfontosabb döntések közé tartoznak a beruházások is, amelyekkel kapcsolatban a legkomolyabb számszerűsíthető kérdés az, hogy megéri-e meglépni őket, visszahozzák-e a befektetett pénzt.

A beruházások hatásait nagyon komplex módon lehet elemezni, amelyre sok számot lehet felírni, de ezek közül a legegyszerűbb mutatószám a ROI, amely egy szimpla arányszám: a befektetett pénz és az ebből eredő bevétel viszonyát írja le. Ez az arányszám azt mutatja, hogy a megszerzett pénzösszeg nagysága hogyan viszonyul a befektetett pénzösszeg nagyságához, éppen ezért leggyakrabban százalékban adják meg.

Hogy mennyi az a százalékos arány, amelyet elfogadhatónak tarthatsz, azt a terület szabja meg, az ágazat, amelyben tevékenykedsz. Például a malomiparban vagy a szállítmányozásban meglehetősen kis profitrátával dolgoznak, még ha nagy pénzek is mozognak, miközben a show-businessben, az előadó-művészetben ennél komolyabb százalékok, de gyakran kisebb összegek adják a megtérülést.

Van persze olyan is, amit nehéz számszerűsíteni, legalábbis bizonyos befektetéseknél nem azonnal és nem konkrétumokban jelentkezik a beruházás haszna. Tipikusan ilyen a kommunikáció, amikre a világ pénzét is el lehet költeni, és fordítva, egy jól eltalált fogással a világ pénzét hozza be. Nehéz lenne konkrét számokkal felírni, hogy egy magát trendinek, lazának, fiatalosnak tartó márka életében pontosan mennyit hozott az erre az imidzsre fordított reklám és PR-kiadás, de valószínűleg sokat.

Így aztán nehéz számszerűsíteni, hogy pontosan mennyit ér a design, a marketing, a kommunikáció, ami ezt megalapozza. Nem egyszerű számszerűsíteni az életérzést, amely sikerre visz egy nagy márkát, növeli eladásait, lehetővé teszi az ára magasan tartását, azaz nagyobb megtérülést eredményez.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!