A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a szellemi tulajdon védelméért (ezen belül az iparjogvédelemért és a szerzői jogért) felelős magyar kormányzati főhivatal, amely a találmányi szabadalmakról szóló törvény alapján jött létre 1896-ban.

A szabadalmi törvény alapján a hivatal hatás- és feladatkörébe tartozik:
• az iparjogvédelmi hatósági vizsgálatok és eljárások lefolytatása;
• a szerzői és a szerzői joghoz kapcsolódó jogokkal összefüggő egyes feladatok ellátása;
• az állami dokumentációs és információs tevékenység a szellemi tulajdon területén;
• a szellemi tulajdon védelmét szabályozó jogszabályok előkészítésében való részvétel;
• a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működtetése (külön jogszabály alapján);
• a Magyar Formatervezési Tanács működtetése (külön jogszabály alapján);
• a szellemi tulajdon védelmére irányuló kormányzati stratégia kidolgozása és érvényesítése, az ehhez szükséges állami intézkedések kezdeményezése, illetve végrehajtása;
• a szellemi tulajdon területén folyó nemzetközi, illetve európai együttműködés szakmai feladatainak ellátása;
• a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével kapcsolatos hatósági és szakértői feladatok ellátása;
• a korai fázisú vállalkozásokat támogató vállalkozások által igénybe vehető adóalap-kedvezményhez kapcsolódó nyilvántartási feladatok ellátása;
• annak az elősegítése, hogy a szellemi tulajdon védelmének eszközeit megfelelően használják fel az országkép formálásához, az egységes országmárka kialakításához, valamint a jellegzetes magyar termékek ismertségének javításához és hírnevének megóvásához.

Az SZTNH jogállására, gazdálkodására, feladat- és hatáskörére vonatkozó részletes szabályokat a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény, továbbá a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény és a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény tartalmazza.

Az SZTNH-t kormányzati főhivatalként a kormány irányítja, felette felügyeletet az innovációs és technológiai miniszter látja el, a hivatal elnökét a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!