A szerzői jog által védett művek felhasználása alapesetben csak a szerző engedélyével történhet.

A szerzői jog a mű szerzőjének vagyoni és személyhez fűződő jogosultságokat biztosít.

A vagyoni jogosultságok révén a mű felhasználására fő esetekben csak a szerző engedélyével kerülhet sor. Felhasználás pl. egy színdarab előadása vagy egy zeneszám internetre való feltöltése, illetve lejátszása. A felhasználásokért a szerzőt fő esetben ellenszolgáltatás, azaz jogdíj illeti meg.

A következő felhasználásokhoz kapcsolódóan szükséges a szerző engedélyét kérni:
a) a többszörözés (Szjt. 18–19. §),
b) a terjesztés (Szjt. 23. §),
c) a nyilvános előadás (Szjt. 24–25. §),
d) a nyilvánossághoz közvetítés sugárzással vagy másként (Szjt. 26–27. §),
e) a sugárzott műnek az eredetihez képest más szervezet közbeiktatásával a nyilvánossághoz történő továbbközvetítése (Szjt. 28. §),
f) az átdolgozás (Szjt. 29. §),
g) a kiállítás (Szjt. 69. §).

A személyhez fűződő jogok az alábbiak:
a) a mű nyilvánosságra hozatalának joga
b) a szerző névfeltüntetési joga
c) a mű egységének védelme.

A személyhez fűződő és a vagyoni jogokkal kapcsolatos részletes szabályok a szerzői jogi törvény II. és III. fejezetében találhatók.

A szerzői jog által védett művek felhasználásához ugyanakkor nem kell minden esetben engedély. A szerző vagyoni jogai gyakorolhatóságának ugyanis nem csupán a védelmi idő lejárta képezheti akadályát, hanem a szerzői jogi törvény által megállapított úgynevezett szabad felhasználási esetek is.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KÜLSŐ HIVATKOZÁSOK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!