A szoftver mint számítógépi programalkotás is a szerzői jog védelme alatt áll.

Abból, hogy a szoftver szerzői jogi védelem (és nem más védelmi forma) alá tartozik, sok minden következik.

Ami ezek közül a legfontosabb talán, hogy a szoftvert is csak akkor illeti meg jogi védelem, ha egyéni, eredeti alkotás.

Ha a szoftverhez nem kapcsolódik más műszaki megoldás, hardver, akkor szoftverre másfajta szellemi alkotásokra vonatkozó védelmet (például szabadalmat) nem lehet igényelni.

A szoftver szerzői jogi védelméhez sem szükséges bejelentés vagy lajstromozás. Ugyanakkor a szerzőség bizonyítása itt is fontos gyakorlati kérdés: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál vezetett önkéntes műnyilvántartás szoftverek esetében is használható.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 5.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!