A cég telephelye egy olyan terület, ami nem a székhelyén van, ám ott mégis üzleti vagy üzemi tevékenységet végez.

A cég telephelye olyan hely, ahol üzleti vagy üzemi tevékenységet végez, a székhelyével azonos településen van, mégsem ez a székhelye. (Ha a székhellyel nem azonos településen található, úgy cég fióktelepnek hívják.) A cég összes „helye” közül a székhelynek van a jogszabályok szerint kitüntetett szerepe, a többi tevékenységi helyszínt ehhez képest definiálják. A székhely tulajdonképpen az iroda, ahol a cégedet alapértelmezésben mindenki – köztük persze a hatóságok is – keresi.

A telephelynek nem kell olyan szigorú szabályoknak megfelelnie, mint a székhelynek, de ezt is be kell jelenteni, és itt is igaz, hogy csak olyan ingatlant jogosult az alapító okiratban megjelölni, amely vagy a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég megállapodás alapján jogosult, és ezt tulajdoni lappal vagy bérleti szerződéssel igazolni tudja.

Ez addig sima ügy, de jó, ha tudjuk, hogy egy székhely szerint itthon bejegyzett, de külföldön is tevékenykedő cég adózhat például a külföldi adószabályok szerint is, ha van ott bejegyzett telephelye. Az egyes országok áfatörvényei például önálló telephelyfogalmat határoznak meg, megkülönböztetik az állandó telephelyet az ideiglenestől, és ezekre különböző szabályokat alkalmaznak. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy vállalkozásod részben külföldön végzi a tevékenységét, érdemes ezzel foglalkozó profit megkeresned, hogy elkerüld a meglepetéseket, és ne fizess az indokolnál több adót.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!