textiltervező, RAWfiction-alapító

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomáztam textiltervezőként, ahol a mesterdiploma évében már az alapanyag-centrikus tervezés kezdett el foglalkoztatni, az anyagok mikro és makro újrastrukturálása.

A diplomát követően a MOME Doktori Iskolájában folytattam saját témámmal a kutatást, ekkor kezdtem belemélyedni a nyersanyag alapú cirkuláris tervezés irányzataiba. Az elméleti kutatást kiegészítő tervezői munkámban olyan lokális, a textilipart érintő problémát kutattam fel, aminek a megoldásába ez a szemlélet vonható be.

A gyapjút, mint ipari maradékot választottam nyersanyagként, melyet szisztematikus elemzése után értelmezek és élesztek újra. A hazai gyár ipari maradékaiból akusztikai szakemberek bevonásával dizájnakusztikai paneleket fejlesztek. Termékötletemmel 2018-ban bekerültem a Climate-KIC Accelerator programjába, ahol díjat és különdíjat nyertünk, 2019-ben a Moholy-ösztöndíj keretein belül kivitelezhettem az első kollekciót, majd a HFDA design START programjában kaptam további szakmai segítséget. Idén a Retrofit építőipari innovációs program versenyében veszünk rész, erre készülünk most.

Csütörtök / 2020. 10. 08. / 16.00
A márka újragondolása

Prezentáció: Temesi Apol (RAWfiction)
Meghívott szakértő: Törőcsik Mária egyetemi tanár (KTK PTE)

Apol márkája újragondolásáról tartotta előadását, melyben Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára volt segítségére.

RAWfiction

A RAWfiction dizájnvállalkozást a cirkuláris dizájngondolkodás és egy új nyersanyag szemléletű fejlesztés inspirálja. A textiliparban keletkezett maradékok kiváló minősége ellenére ki nem használt nyersanyagként okoznak terhet a gyárak számára. A problémát kizárólag az eredeti funkció elvesztése okozza, kedvező tulajdonságaik zömét még őrzik.

A RAWfiction a textilipari maradékok közül a gyapjúra mint nyersanyagra fókuszál, ennek újraélesztésével, saját technológiával egyedi megjelenésű akusztikai paneleket hoz létre. A nyersanyag kedvező tulajdonságai – színtartóssága, kopásállósága – nemcsak az egyedi megjelenésében tudnak kamatozni, de a megfelelő funkció társításában további előnyei is – hang- és hőszigetelő, tűzálló – középpontba kerülnek. Az egyedi technológiának köszönhetően anyagvastagságának növelésével hangelnyelő tulajdonsága tovább nőtt, így akusztikai panelként versenyképes helyzetbe kerül. A zengéscsillapító felületek reprezentatív megjelenése mellett a belső terek akusztikai adottságait optimalizálják.

Ha úgy érzed, valamilyen üzleti problémával szembesülnél működő vagy leendő vállalkozásodban, akkor a SUG LIVE programja mellett figyelmedbe ajánljuk a Magyar Formatervezési Tanács támogatásával a Start Up Guide program keretében megjelent Üzleti tanácsok induló kreatívipari vállalkozók számára – 2020 című ingyenes, itt letölthető kiadványt és online fogalomtárat.