A tőkebevonás azt jelenti, hogy pénzt vagy más eszközt viszel be a cégedbe, főképp azért, hogy fejlesztési terveid finanszírozd. Számos formája van attól függően, hogy milyen cég végzi és milyen tőkeigénnyel.

A tőkebevonás az a folyamat, amikor a cégedbe a meglévő tőkén felül további tőkét viszel be. Ennek számtalan formája lehet, és több oka, de általában az a legfőbb ok, hogy valamilyen komoly terv végrehajtásán dolgozol, és azt szeretnéd finanszírozni, működtetni.

A tőkebevonás legegyszerűbb formája a tőkeemelés, erre sok esetben akkor van szükség, ha a céged jegyzett tőkéje az elvárt szint alá csökkent, és azt szeretnéd kipótolni. Amennyiben pótlólagos pénzre van szükséged a fejlesztési elképzeléseidhez, természetesen erre is tehetsz be pénzt vagy eszközt a vállalkozásodba. Mivel gyakran a saját forrás nem elég, ezért a tőkebevonásnak számtalan egyéb módja van, amelynek variációi főleg attól függnek, hogy milyen vállalkozásod van és mennyi pénzt szeretnél bevonni.

Előfordulhat, hogy egy cég vállalati kötvényt bocsát ki, vagyis meghatározott értékben kölcsönkér, és ezért fizetési ígérvényt ad cserébe, amelyben vállalja, hogy kamatokkal együtt adja vissza a pénzt. Mivel ez sokszor kockázatos a hitelezőknek, ezért ez a kisebb cégeknél nem túl elterjedt módszer, főleg nagyobb, megbízhatóbb vállalkozások élnek néha vele.

Tőkét vonhatsz be egy új tulajdonostárs révén is, vagyis valakit beveszel a bizniszbe, aki hozza a pénzét, eszközeit, telkét, épületét, munkagépét stb. Cserébe tulajdoni hányadot kap, és közösen osztoztok a sikeren is.

Tőkét lehet bevonni kockázatitőke-társaságok révén, amelyek pénzt, mentorálást és tanácsadást is nyújtanak, cserébe ők is tulajdonrészt kérnek. Nem számít tőkebevonásnak a közösségi finanszírozás legelterjedtebb módozata, ugyanis e konstrukciók inkább a még el sem készült termék előrefizetéssel történő megvásárlásának minősülnek.

A részvénytársaságok esetében több más megoldás mellett a tőkebevonás egyik ismert módja a részvények nyilvános kibocsátása is, amelyekkel később akár a tőzsdén is lehet kereskedni. Ez nagyon hatékony, de nem egyszerű módszer, amelynek komoly adminisztrációs és egyéb feltételei vannak, és már messze nem a kis- és középvállalkozások, hanem a nagy és még nagyobbra törő vállalatok terepe.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!