A tőkeemelés az, amikor ilyen vagy olyan forrásból egy vállalkozás megnöveli a törzstőkéjét. Ez a saját tőke terhére is történhet, de előfordul, hogy a tagok, sőt hogy a dolgozók tesznek be pénzt. A célja általában valamilyen jogi előírásnak való megfelelés.

A tőkeemelés egy olyan aktus, amelynek során a céged törzstőkéjét egy bizonyos összeggel kipótolják a társaságod tagjai annak érdekében, hogy valamilyen – tipikusan szabályozói – elvárásnak megfeleljetek.

A közelmúltban például a kft.-k esetében az állam a törzstőkeelvárását félmillió forintról 3 millió forintra emelte. Ez nem csak azt jelentette, hogy az új cégeket már csak 3 millióval lehetett elindítani, de azt is, hogy a félmillió forinttal alapított régi cégeknek a további működéshez a törzstőkét 3 millió forintra kellett emelni. Ehhez hazai vállalkozások tömegeinek kellett a tőkeemelést végrehajtani.

A tőkeemelést számvitelileg egy könyvelő vezényli le, és egy ügyvédnek kell ellenjegyeznie, valamint a társasági szerződés módosításával is jár. Maga az emelés több forrásból is történhet, egyszerű és kényelmes megoldás, ha a törzstőkén felüli saját tőke terhére végezhető el az emelés.

Ha ez nem áll rendelkezésre vagy nem elegendő, akkor bizony be kell tenni pénzt. Ilyenkor a tagok a zsebükbe nyúlnak, és új törzsbetétek befizetésével teljesítik a tőkeemelést. Van még példa ún. dolgozói üzletrész forgalomba hozatalára is, ilyenkor a cég alkalmazottainak befizetéseiből teljesítik a tőkeemelést, akik cserébe a vállalkozásban némi (általában nem túl nagy mértékű) tulajdonrészt szereznek.

Tőkét nem csak jogszabályi megfelelés miatt lehet és kell emelni, hanem akkor is, ha valamilyen okból a cég törzstőkéjéhez kellett nyúlni. Akkor a hiányzó részt vissza kell pótolni. Máskor pedig üzleti döntések megalapozása miatt döntenek úgy a cégvezetők, hogy magasabb összegű törzstőkét szeretnének, és ezért történik az emelés.

MEGOSZTÁS

Utoljára szerkesztve: 2020. június 4.

Kérjük, jelezze ha hibát talált!

KAPCSOLÓDÓ DOSSZIÉK

Ha részletesebben is olvasnál erről, úgy itt éred el a Start Up Guide 2020 kiadvány e témával foglalkozó tartalmait.

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!