Európai Bankhatóság / EBA

Az Európai Bankhatóság egy uniós szervezet, amely összehangolja a tagországok bankfelügyeleti gyakorlatait, ajánlásokat fogalmaz meg a bankok és a felügyeletek számára, és részt vesz az európai pénzpiaci szabályozás előkészítésében.

Az Európai Bankhatóság (EBH, avagy angolul EBA) egy független uniós hatóság, amelynek feladata az európai bankszektor egységességének, hatékonyságának és szabályos működésének biztosítása. Ennek érdekében állít fel szabályozási kereteket, és összehangolja az egyes országok bankfelügyeleteinek működési gyakorlatait. 

Az EBH maga nem egy felügyelet, és nem is alkot szabályokat, de ajánlásokat fogalmaz meg a felügyeletek és a bankok számára, és előkészítője az európai pénzpiaci szabályozásnak. Az EBH feladata az is, hogy kötelező érvényű technikai standardokat és iránymutatásokat alkosson egy jövőbeli összeurópai szabálykönyvhöz, ami összehangolja a bankok és a bankfelügyeletek működését. 

Az EBH a Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének (PFER) része, ami az EBH mellett további két hatóságot integrál: az Európai Értékpapír-piaci Felügyeletet (ESMA), és az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóságot (EIOPA). A rendszerbe tartozik még az Európai Rendszerkockázati Testület (ERKT), valamint az európai felügyeleti hatóságok vegyes bizottsága és a nemzeti felügyeleti hatóságok is.

Az EBH független, de elszámolással tartozik az Európai Parlamentnek, az Európai Unió Tanácsának és az Európai Bizottságnak. 

A pénzpiacok – különösen a fintech korában – nagyon összetett módon működnek, és erős közérdek fűződik ahhoz, hogy intézményei éles versenyben, de jól átláthatóan, a betétesek, a befektetők és a fogyasztók számára is biztonságosan működjenek. A bankcsőd vagy bankcsődök láncolata nagyon komoly gazdasági következményekkel jár, az egész rendszer a bizalom elvére épül, és amikor ez sérül, az alapjaiban forgathatja fel a gazdaság működését. Ez indokolja a közös szabályrendszer és egységes gyakorlatok kialakítását. 

Utoljára szerkesztve: 2021. július 20.

Kapcsolódó témákKapcsolódó gyűjtemények

Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!