IP-cím

Az IP-cím az az adat, amelynek segítségével az internetes szabályrendszer alapján működő hálózatokra kapcsolt különböző eszközök azonosítják magukat és megtalálják egymást.

A kifejezésben az „IP” jelentése „internetprotokoll” – ez az a hálózati szabályrendszer, melynek segítségével a különböző eszközök (szerverek, routerek, otthoni vagy munkahelyi számítógépek, okostelefonok stb.) kommunikálnak egymással. A számokból álló IP-címek rendszerét egy amerikai nonprofit szervezet menedzseli regionális és helyi szereplők bevonásával.

Az protokollt használó eszközök – attól függetlenül, hogy a nyilvános, bárki által hozzáférhető interneten működnek-e, vagy egy zárt rendszerben, például egy vállalati intraneten találhatók – minden hálózati aktivitásukat úgy végzik, hogy az IP-címükkel azonosítják magukat. (Ez a felhasználó számára a legtöbb esetben „láthatatlan”, és minden esetben független a különböző felhasználói szintű jelszavaktól, bejelentkezésektől.)

A különböző rendszerek általában naplózzák a velük kommunikáló eszközök IP-címeit. Ez azt hozza magával, hogy ha egy felhasználó a saját, otthoni gépéről kommentet ír mondjuk egy blogbejegyzéshez, az IP-címe akkor is rögzítésre kerül, ha magát a kommentet névtelenül írja.

Az IP-cím alapján az internetszolgáltató már meg tudja mondani, hogy melyik számítógépen született a bejegyzés. Ha hatóság érdeklődik egy adott IP-címhez tartozó számítógép iránt, a szolgáltatónak ki kell adnia az adatokat. Más esetben ugyanakkor ezt nem teheti meg; az IP-cím személyes adatnak számít.

Utoljára szerkesztve: 2021. október 23.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!