KKV / Kis- és középvállalkozások

A törvényi definíció szerint kkv-nak számít minden olyan cég, melynek kevesebb, mint 250 fő munkavállalója van és árbevétele nem éri el az 50 millió, mérlegfőösszege a 43 millió eurót, és nem áll 25%-ot meghaladó arányú állami vagy önkormányzati tulajdonban – nem meglepő, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többsége e kategóriába esik.

Egy vállalkozás életútja során jó esetben növekvő pályát fut be: a statisztikai besorolás szerint először mikro-, majd kis-, aztán közepes vállalkozásnak számít. Az ilyen cégeket felölelő vállalati méretkategóriát nevezzük egyben kis- és középvállalkozásnak, azaz kkv-nak.

 A törvényi definíció szerint minden olyan cég, amelyiknek 250-nél kevesebb alkalmazottja és 50 millió eurónál kisebb éves árbevétele vagy 43 millió eurónál kisebb mérlegfőösszege van, kkv-nak minősül, az ennél nagyobbak a nagyvállalatok. 

 A kkv besoroláson belül kisvállalkozásnak számítanak az évi 10 millió eurónál kisebb árbevételű vagy mérlegfőösszegű és 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, mikrovállalkozásnak pedig a 2 millió eurónál – azaz kb. évi 700 millió forintnál – kisebb árbevételű vagy mérlegfőösszegű, 10 fő alatti vállalkozások. 

 Vállalatcsoportok esetében a kkv minősítés mutatóit a kapcsolt vállalkozások összevont (konszolidált) mérlegadatai alapján kell meghatározni. Ha a vállalkozás két egymást követő évben túllépi a fenti határértékeket, elveszíti kkv státuszát. Két vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha – egyszerűen fogalmazva – egyik a másik többségi tulajdonosa vagy döntő irányítást gyakorol felette.Napjainkban – a cégek besorolását érintő egyeséges és viszonylag széles EU statisztikai sávhatárok miatt – a magyar társas vállalkozások 99,8%-a kkv, túlnyomó többségük mikrovállalkozás. E körbe tartoznak a nagy növekedési kilátásokkal rendelkező, de komoly kockázatokat hordozó startupok is.

 Nem minősül ugyanakkor kis- és középvállalkozásnak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy egy önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati jog alapján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot. 

 És hogy miért lehet fontos ez a besorolás? Számos pályázat és támogatási program ugyanis kizárólag mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára érhető el, és több olyan kedvező adószabály is van, mely csak a kkv-k vagy ezen belül a mikrovállalkozások esetében érvényesíthető.

Utoljára szerkesztve: 2021. szeptember 8.

Kapcsolódó témák


Utoljára megtekintett fogalmak

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal. Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!